Messegelände, Aussen- und Innenaufnahmen, Freifläche, Pavillons und Expodach

’s Werelds grootste Industriebeurs, de Hannover Messe, start het nieuwe decennium met een nieuwe opzet. De indeling in vakbeurzen rond onderwerpen als logistiek en aandrijftechniek wordt vervangen door een thematische aanpak rond verschillende clustertechnologieën. Het Digital Ecosysteem krijgt een prominente plek in het hard van de Hannover Messe 2020. Startups vind je op het Future Hub. En de Transformation Stage biedt een podium voor discussies over ideeën, visies en ook angsten verbonden met de industriële transformatie.


Grootste industriebeurs gaat mee in de transitiethema’s van de industrie

Een impressie van de Hannover Messe 2019. Dit jaar gaat het concept op de schop en komt er een nieuwe indeling van ‘s werelds grootste industriebeurs.

Vergroenen en verduurzamen

De industrie verandert en de Hannover Messe verandert mee, schetst Victor Koppelaar, directeur van Hannover Consultancy, de officiële Nederlandse vertegenwoordiging van organisator Deutsche Messe AG. “De afgelopen jaren zijn de grenzen tussen de verschillende industriesectoren onderling en IT steeds diffuser geworden. Binnen de industrie is er volop sprake van digitale transformatie. Ook energietransitie is een steeds prominenter thema binnen de industrie. Bedrijven zoeken naar manieren om hun productieprocessen te vergroenen en te verduurzamen. “De enige constante in de industrie is momenteel verandering. Daar spelen we met het thema Industrial Transformation en de nieuwe, thematische indeling op in.”

Digital Ecosystems

De Hannover Messe 2020 krijgt een thematische opzet rondom verschillende clustertechnologieën als Engineered Parts, Energy Solutions en Digital Ecosystems. Dat laatste thema krijgt een plek in het hart van het beursterrein. Victor Koppelaar: “Daarmee onderstrepen we de essentiële rol die IT en digitalisering spelen in de industrie van de toekomst. Grote spelers op het gebied van digitalisering zijn in Hannover vertegenwoordigd. Dan kun je denken aan IT-partijen als Microsoft, Google en SAP en netwerkleveranciers als Cisco en Telefónica. Maar denk bijvoorbeeld óók aan een bedrijf als Amazon Web Services, dat zich met zijn clouddiensten steeds nadrukkelijker op de industrie richt.” Intel presenteert dit jaar de AI-oplossingen, met als een van de toepassingen predictive maintenance van een fabriek. Rond het Digital Ecosystems-cluster zijn de andere clustertechnologieën op een dusdanige plek gepositioneerd dat dat de hele industriële supply chain op een logische manier wordt gevolgd. Ook de integratie van digitale platformen in de echte wereld is dit jaar een thema op de Hannover Messe.

Future Hub bundelt bouwstenen voor industrie van morgen

Victor Koppelaar

Samenwerken aan innovatie

Future Hub is een heel nieuw onderdeel van de Hannover Messe. In hallen 24 en 25 ligt de focus op de wezenlijke bouwstenen voor de industrie van morgen: toegepast onderzoek, technologie transfer, startups, innovatiecultuur en de toekomstige manier van werken. Samenwerken is daarbij de rode draad. Want innovaties komen juist tot stand als mensen uit verschillende disciplines en verschillende sectoren samenwerken. Ook startups spelen hier een belangrijke rol in. Grote bedrijven kopen in toenemende mate kennis en innovaties in, onder andere bij start-ups. In de nieuwe opzet van de Hannover Messe worden Research & Technology en Young Tech Enterprise samengebracht in één Future Hub. De Hannover Messe maakt er echter niet enkel een goed nieuws show van. “Digitalisering zorgt voor nieuwe kansen maar tegelijkertijd ook twijfels”, zegt Olaf Daebler, directeur Future Hub bij beursorganisator Deutsche Messe.

Is klimaat neutrale productie een fantasie of wordt dit realiteit? Transformation Stage geeft antwoorden

Daarom is er in hal 25 Transformation Stage, het podium in hal 25 waar de focus ligt op algemene thema’s gelinkt aan de industriële transformatie. Dat loopt uiteen van Kunstmatige Intelligentie, klimaatbescherming, extende reality tot individualisering en mobiliteit. Er staan paneldiscussies op de agenda, interviews, keynotes maar ook ‘kitchen talks’ Internationaal vermaarde sprekers die hebben toegezegd, komen uit richtingen zoals AI, Cybersecurity en logistiek. Er zullen echter ook sprekers zijn uit het bedrijfsleven, filosofen, wetenschappers, politici en influencers en bloggers. Samen gaan ze opzoek naar het antwoord op de vraag of mens en machine in 2030 echt naast elkaar bestaan? Of e-commerce de fysieke winkels helemaal verdringt. En is klimaat neutrale productie een fantasie of meer?

Veel interesse uit Nederland

Voor de editie 2020 hebben zich al meer dan 150 startups uit de techwereld aangemeld. Daaronder ook een groot aantal Nederlandse. Innovatiekracht is een van de sterke punten van de Nederlandse industrie, vervolgt Koppelaar. “Inmiddels heeft al een groot aantal Nederlandse startups aangegeven aanwezig te zijn op de Hannover Messe. Ook veel kennisinstellingen reizen komend voorjaar af naar Hannover. Voor partijen die geïnteresseerd zijn in innovatie is een bezoek aan de Hannover Messe dus eigenlijk een must.”

1 gedachte over “Nieuwe opzet Hannover Messe sluit aan op Industrial Transformation

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest