Atlas Copco Airpower rolt samen met Ericsson en operator Orange Belgium een 5G-ready netwerk uit op de Wilrijkse productiesite. Met het 5G-ready netwerk worden machines draadloos met elkaar verbonden waardoor ze zonder vertraging met elkaar kunnen communiceren. “Met de introductie van het privaat netwerk zet Atlas Copco een grote stap richting een geautomatiseerde toekomst”, verduidelijkt Wouter Ceulemans, President Atlas Copco Airtec.


De Belgische productievestiging wordt een van de eerste in België waar een privaat 5G ready netwerk operationeel is. Atlas Copco loopt hiermee zelfs in Europa voorop.

Productieprocessen versnellen

Dankzij het netwerk kan de fabrikant van compressoren in Wilrijk veel meer AGV’s inzetten en ook de productieprocessen versnellen. Het bedrijf is al enkele jaren bezig met te investeren in Industrie 4.0 oplossingen. Anderhalf jaar geleden liet het bedrijf al weten naar een volledige connected fabriek te gaan, waarin alle machines en systemen digitaal aan elkaar zijn gekoppeld. 5G biedt de kans om dit draadloos te doen in plaats van met bekabeling. 

4G of 5G: een wereld van verschil

Met 4G is de latency 30 tot 50 milliseconden voordat informatie van punt A naar punt B gestuurd wordt. “Met de upgrade naar 5G hebben we een latency van 5 tot 6 milliseconden”, stelt Wouter Ceulemans. “Als we machines met elkaar kunnen laten communiceren zonder vertraging, kunnen we onze machines zo optimaal mogelijk inzetten, wat de algemene productie ten goede komt.” 

Van links naar rechts Erik Josefsson (Hoofd Advanced Industries bij Ericsson), Wouter Ceulemans (President Atlas Copco Airtec),en Werner De Laet (Chief Enterprise Officer bij Orange Belgium) in de fabriek in Antwerpen die als een van de eerste in België over een privaat 5G netwerk beschikt. 

Mensen nodig in de autonome fabriek

Hij bestempelt de uitrol van 5G als de volgende stap in de transitie die de Antwerpse fabriek doormaakt naar een Smart Factory. 5G is een van de kerntechnieken voor de verdere digitalisering richting de smart factory. Momenteel wordt al volop ingezet op Internet of Things. Ceulemans: “We proberen onze productiemachines echt tot aan hun grens te pushen. Kunnen zien waar producten zich bevinden is zeer waardevol.” Daarnaast speelt 5G een rol in het vergroten van de veilige werkomgeving. “De fabriek van de toekomst zal veel meer autonoom zijn en slimmer”, zegt Ceulemans tot slot. “Maar we houden altijd mensen nodig.”

2 gedachten over “Atlas Copco Airpower rolt 5G netwerk uit in fabriek Wilrijk

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest