mobiele cobot

5G gaat toegepast worden bij robots en drones. By the way: dit jaar zullen wereldwijd 45.000 cobots en zo’n 452.000 mobiele robots worden verkocht. Alledaags worden robots nog niet door een gebrek aan kennis om robots en cobots qua besturing verder te integreren. Dit zijn enkele van de voorspellingen die de marktonderzoekers van ABI Research doen aan het begin van 2022.

Marktonderzoekers ABI Research schetsen 35 trends die in 2022 wel doorbreken en 35 die (nog) niet de industrie vormen

De analisten van het Amerikaanse marktonderzoekbureau zijn bij elkaar gaan zitten om te kijken welke trends dit jaar echt doorbreken en welke niet. Ze hebben er 70 verzameld: 35 die onderdelen van de samenleving en industrie wel gaan beïnvloeden en 35 die dat (nog) niet doen. Ze hebben daarbij gekeken naar een aantal technologieën, die deels de samenleving zullen gaan veranderen, deels de maakindustrie.

China leidt de 5G markt

5G is een van de thema’s waar ABI Research veel aandacht aan besteedt. China wordt de leidende natie als het om de G5 Enterprise markt gaat. Met meer dan 400 miljoen 5G consumentenproducten loopt het land wereldwijd vooral wat 5G in de consumentenmarkt betreft. “Nu is het land klaar om de invoering van 5G voor ondernemingen te versnellen, aangezien de industriële invoering meer mogelijkheden biedt dan consumentendiensten. Momenteel zijn er 5G-toepassingen in 20 verschillende industrieën, voornamelijk in de productie, energie, gezondheidszorg, toerisme en landbouw”, schrijven de analisten.

In 2020 heeft Atlas Copco in Wijlrijk al een eigen 5G netwerk getest.

‘Hyperscalers’ die alles verbinden veroveren de markt

ABI Reseach dicht de zogenaamde ‘hyperscalers’ op deze markt een belangrijke rol toe. Dit zijn de partijen die digitale platformcapaciteiten bieden aan maakbedrijven, noodzakelijk om de stap naar Industrie 4.0 te kunnen zetten. 5G krijgt in 2022 nog niet de omvang die de sector graag wil; de daarvoor noodzakelijke apparaten komen pas in 2023 op de markt. De grote bedrijven zijn er al al mee bezig, maar het doorsnee maakbedrijf in de wereld met minder dan 20 medewerkers ontbreekt het aan middelen om testen op te zetten en de mogelijkheden van 5G te verkennen. De hausse aan eigen 5G netwerken in grote maakbedrijven zal pas na 2024 op gang komen.

Cobots,  mobiele robots en drones: de markt gaat groeien

Waar 5G de komende tijd wel gaat doorbreken, is in de robotisering, zowel de cobots als de mobiele robots. “Met de lancering van Qualcomm’s RB5 processor voor robots en drones, zullen 5G-geschikte robots en drones tot de mogelijkheden gaan behoren. 5G zal naar verwachting een cruciale rol spelen in het mogelijk maken van on-device machine learning, waardoor ze zeer nauwkeurige objectdetectie, autonome navigatie, gezichtsherkenning et cetera maken.” 5G zorgt hiernaast voor de koppeling met de cloud voor geavanceerde analyses. Hoewel de onderzoekers dit jaar op een 65% groei van het aantal geleverde cobots rekenen (45.000) en 51% van de markt voor mobiele robots (tot 452.000 stuks), wordt het programmeren en bedienen niet echt kinderlijk eenvoudig. Er zullen weliswaar steeds meer Robot Operating System (ROS)-gebaseerde oplossingen komen om de cobots en robots sneller te integreren in het totale systeem,  op korte termijn zal de hardware versnelling er niet komen omdat robotica lijdt  onder een aanzienlijk tekort aan expertise. Kant-en-klare oplossingen laten hierdoor nog langer op zich wachten.

Drones winnen aan nauwkeurigheid en vliegbewegingen door de komst van 5G. In Vlaanderen doet Flanders Make onderzoek naar de industriële inzet van drones.

Supply chain onderbrekingen blijven ook in 2022

Even niet over technologie maar wel belangrijk voor de maakindustrie: kunnen we in 2022 eindelijk een einde maken aan de vele supply chain onderbrekingen en alle gevolgen van dien? Nee: voorspelling 67 van ABI Research is dat er nog einde in zicht is van de problemen in de toeleverketens. En voorspelling 68 is dat de markt voor halfgeleiders in 2022 nog niet zal ontspannen. “Door een combinatie van factoren zal het tot 2023 duren voordat de tekorten door extra capaciteit zijn opgelost door verificatie van de reële vraag (tegenover paniekorders van 2X tot 3X), en het inflatoire effect op de consumentenuitgaven voor producten.” Buiten de chipmarkt moeten bedrijven rekening blijven houden met tekort aan grondstoffen er leververtragingen. De Amerikaanse analisten denken dat dit tot eind 2022 zal aanhouden, met name door de problemen in de logistieke ketens.

Just-in-Time model een van de oorzaken van de verstoringen

Overigens leggen de onderzoekers de vinger op de zere plek: het zijn niet alleen de tekorten aan kratten, pallets en containers die voor vertragingen zorgen. “Teruggeschroefde productie, congestie in havens en heroriëntering, gekoppeld aan decennia van kleine voorraden die bedrijven aanhielden volgens het Just-In-Time (JIT) model om de kosten te beperken, hebben ook in grote mate bijgedragen tot de verstoringen.”

Hier vind je het whitepaper met alle 75 trends.

1 gedachte over “5G opent nieuwe kansen voor (mobiele) robots en drones

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest