Het Amerikaanse Institute for Supply Managament (ISM) presenteerde vorige week de resultaten van een onderzoek naar de effecten van het Coronavirus op de toeleverketens. Bijna 75% van de ondervraagde bedrijven (meer dan de helft industrie) meldt dat supply chains verstoord zijn door Covid-19 gerelateerde oorzaken. Het meest opvallende cijfer is echter dat 44% van de bedrijven geen plan B heeft voor de haperende leveringen uit China.


Waarschijnlijk kun je de Amerikaanse ISM cijfers projecteren op de Nederlandse industrie. ABN Amro waarschuwde in een recente editie van Insights dat de Corona gerelateerde problematiek die in China al begin dit jaar speelde, impact krijgt op de maakindustrie.


Het tekort aan onderdelen dat daardoor ontstaat is zo groot, dat het niet zomaar door leveranciers in andere landen kan worden opgevangen, voor zover het überhaupt mogelijk is om bepaalde producten op korte termijn bij andere leveranciers in te kopen. De afname van schepen richting Europa zal de Nederlandse industrie niet onberoerd laten. De komende weken kan dit er zelfs toe leiden dat Nederlandse bedrijven in acute geldnood raken.


Supply chain experts Johns Hopkins University: blijvende veranderingen toeleveringsketens door Covid-19 crisis

Impact Coronavirus op de maakindustrie Vooropgesteld: het menselijk leed dat het Coronavirus momenteel wereldwijd veroorzaakt, is ongekend. Terecht dat momenteel alle aandacht uitgaat naar de zorg en het indammen van de verspreiding. De effecten van deze pandemie zullen nog lang nadreunen in de landen die zwaar getroffen zijn. Het Coronavirus zal ook nog ergens anders  nadreunen: in de boardrooms van grote concerns die de laatste decennia productie hebben geoutsourced in China. Zorgt het Coronavirus voor een blijvende verandering? Of kiezen inkopers straks toch weer voor de laagste offerte? En is dit een kans voor additive manufacturing? De komende tijd gaan we in een aantal artikelen dieper in op deze vragen. 

Lees ook dit:

Interview David Kemps ()ABN AMRO): Zal het Coronavirus voor nieuwe supply chains zorgen?

Onderlinge afhankelijkheid

Ook NEVI meldt dat in de laatste rapportage dat inkoopmanagers de impact van de Covid-19 virusuitbraak in China merken. Met name levertijden lopen op. Professor Bart Vos, Scientific Director Brightlands Institute for Supply Chain Innovation (BISCI) en verbonden aan Maastricht University, schrijft in een blog op de NEVI website dat uit publicaties blijkt dat vooral bedrijven met beperkte voorraadbuffers en weinig alternatieve leveranciers risico lopen. In meer algemene zin vormen de gevolgen van de uitbraak van het COVID-19 virus een illustratie van onderlinge afhankelijkheid in en kwetsbaarheid van mondiale ketens. Het goede nieuws is dat bij eerdere crises is gebleken dat er voldoende veerkracht in die ketens aanwezig is om te herstellen van deze uitbraak. Dat zal echter wel minimaal enkele maanden vergen, het volgen van de Nevi PMI zal de komende tijd dus zeker niet saai zijn, aldus Bart Vos.


De betere oplossing is het diversifiëren van de bevoorradingsbasis, zodat er bevoorradingslijnen zijn die niet met elkaar verbonden zijn

Covid-19
De crisis die het Covid-19 virus ontketent dwingt bedrijven hun supply chains te veroverwegen.

Blijvende impact op organisatie supply chains

Twee experts van de Johns Hopkins University Carey Business School gaan een stap verder. Zij verwachten dat de huidige crisis, in gang gezet voor de Covid-19 uitbraak, blijvende invloed krijgt op hoe de supply chains en de operationele gang van zaken in maakbedrijven georganiseerd zijn. “Zonder een intacte toeleveringsketen zal een productiebedrijf stilvallen door ontbreken van belangrijke input voor het productieproces”, zegt Goker Aydin van de Amerikaanse universiteit in een interview op de website, Zijn collega Tinglong Dai, zegt dat bedrijven die volledig gaan voor de goedkoopste oplossing ontdekken dat dit misschien niet langer de beste oplossing is als ze meer risicobewust worden. Het beste is misschien een beetje van optie A en een beetje van optie B.

Niet alles in één regio neerleggen

Goker Aydin legt uit wat ze daarmee bedoelen: “Het bijzondere aan China in dit verband is dat als een fabrikant te veel vertrouwt op leveranciers in een bepaald land, dat land nu waarschijnlijk China is. Natuurlijk moet het antwoord niet zijn om al je activiteiten uit China te verplaatsen en ze allemaal in bijvoorbeeld Vietnam of Bangladesh te plaatsen, waar de arbeid voorlopig goedkoper is. Zo werkten de toeleveringsketens de laatste paar decennia, waarbij de productie op lage arbeidskosten joeg. De betere oplossing is het diversifiëren van de bevoorradingsbasis, zodat er bevoorradingslijnen zijn die niet met elkaar verbonden zijn. Zodat wanneer een bepaalde leverancier door een regionaal probleem uitvalt, er toch nog een andere leverancier in bedrijf is.”

3 gedachten over “Inkopers hebben geen plan B nu supply chains door Covid-19 stilvallen

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest