K3D

Een warmtewisselaar geproduceerd door K3D. Deze weegt 40% minder dan het traditionele model.

Een circulaire  economie staat niet het hoogste op de agenda van de meeste ondernemers in de maakindustrie. Toch zijn er steeds meer signalen dat de transitie naar een circulaire economie een stempel gaat drukken op de manier hoe producten gemaakt worden. In de Week van de Circulaire Economie organiseren Boost en Circles bij K3D een themamiddag Circulaire Maakindustrie.


1e rondetafelconferentie Circulaire Maakindustrie bij K3D 

Boost, het Smart Industry initiatief voor Gelderland en Overijssel, en Circles zetten het thema volgende week op de agenda. Bij K3D in Varsseveld organiseert men de 1e Rondetafel circulaire maakindustrie, om met ondernemers te discussiëren over de transitie naar een circulaire economie. 

In een Circulaire Maakindustrie worden producten en onderdelen niet weggegooid of laagwaardig gerecycled, maar na controle en bewerking, opnieuw hoogwaardig ingezet. Dit betekent een ingrijpende verandering van de huidige wijze van produceren en verkopen. Ontwerpen gericht op een optimale levensduur. 

3D printen als oplossing 

Is 3D printen een oplossing voor bedrijven die circulair willen gaan werken? De technologie biedt radicaal andere mogelijkheden om minder grondstoffen te gebruiken, producten lichter te maken en functionele en constructieve eigenschappen te behouden. K3D, het additive manufacturing bedrijf van de Kaak Group, presenteert de vele mogelijkheden en een concreet plan om maakbedrijven te laten profiteren van de opgedane kennis omtrent additive manufacturing en de MetalFab1 metaalprinter die in Varsseveld staat. 

K3D
Een warmtewisselaar geproduceerd door K3D. Deze weegt 40% minder dan het traditionele model.

Zes rondetafels

Daarna gaan de deelnemers in kleine groepen aan de slag in zes rondetafels, elk met een ander thema. De eerste is hoe organiseer je de ketensamenwerking om naar een circulaire maakindustrie te gaan? Hoe en wat van circulaire materiaalpaspoorten in de maakindustrie. De derde rondetafel gaat over Circulaire Businessmodellen, een onderwerp dat Boost oppakt,  en in rondetafel vier presenteert het Fieldlab Circulaire Innovaties in de Maakindustrie zich. Tafel 5 behandelt het onderwerp Circulaire industrie in de betekenis voor specifieke industriesegmenten en tot slot wordt in rondetafel zes het antwoord gezocht op de vraag: Als je circulair wilt worden of wilt besparen moet je eerst weten waar je iets weggooit. Hoe breng je dat in kaart?

De bijeenkomst vindt woensdag 18 maart vanaf 15.00 uur plaats in Varseveld in het kader van de Week van de Circulaire Economie, een landelijke campagneweek. Deelname is gratis, moet je moet je wel even aanmelden.

1 gedachte over “Gaat de maakindustrie in Oost-Nederland circulair?

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest