Het maakfeestje in 2030

Voorjaar 2030. De Nederlandse maakindustrie maakt zich op voor het tweejaarlijks feestje. Voor het eerst moet de nieuwe luchtverkeersafdeling van de verkeerspolitie de speciale A2 corridor in het Nederlands luchtruim afsluiten. Het landingsstrookje dat bij Ouderijn – onder protest van het gemeentebestuur – is aangelegd, kan de toevoer niet aan. Sinds de Personal Air Land Vehicle van het Nederlandse bedrijf Pal-V International vliegt en rijdt, vallen de ondernemers uit de techsector massaal voor dit nieuwe vervoermiddel.

De Pal-V kwam midden dit decennium precies op het goede moment, toen de leasecontracten van de Tesla’s en Jaguar E-Pace’s begonnen af te lopen. Nu EV geen fiscaal voordeel meer biedt, de aanleg van laadpalen de groei van EV niet heeft kunnen bijbenen en er betaalbare waterstof auto’s op de markt komen, zakt de interesse voor batterij EV net zo hard in als deze tien jaar geleden groeide.

De intro van MiE Solutions Magazine is half februari geschreven, tien dagen voordat de beslissing viel om de TechniShow en ESEF Maakindustrie te verschuiven naar september. De deadline voor deze printeditie was 14 februari

Machines, gereedschappen, robots, 3D metaalprinters: tien jaar geleden vulden ze nog enkele hallen, met aanpalend twee hallen waarin de toeleveranciers toonden wat ze hiermee produceren. De editie van 2030 draait om digital twins; machines zijn er niet meer. Exposanten tonen virtueel het model dat voor jou de beste oplossing biedt. Machine as a Service breekt nu echt door. Klimaatbeleid dwingt fabrikanten grondstoffen efficiënter te benutten. Machine as a Service zorgt voor een veel betere bezettingsgraad. En voor meer flexibiliteit. Een ander nieuw thema in 2030 is technische reinheid. In Brainport regio staan de eerste freesmachines al in de cleanroom, waar partners de reiniging voor hun rekening nemen. Digitaal volledig geïntegreerde ketens is het vierde thema. OEM’ers sturen met hun orders digitaal de productie aan bij de toeleveranciers. Of hebben op een van de online marktplaatsen binnen seconden een match met een nieuwe toeleverancier.

Voorjaar 2020. TechniShow en ESEF staan voor de deur. Geniet van de machines, de gereedschappen, de automatisering. Doe kennis op in de vele sessies. Maar zien de TechniShow en ESEF er over tien jaar nog uit zoals nu? Pal-V is een echte Nederlandse onderneming, die in de laatste fase van toelating voor de vliegende auto zit. Waterstof ontwikkelt zich snel. Digital twins zijn bij sommige bedrijven niet meer weg te denken om product, productie en soms zelfs ketens te optimaliseren. En in mei laat het Fraunhofer IPT op het AWK 2020 zien dat Machine as a Service noodzakelijk is als we de verspilling willen stoppen. Het samenkomen van meerdere nieuwe technieken, die zich razendsnel ontwikkelen, zorgt voor ontwrichting, zo zei de Amerikaanse techwatcher Jack Shaw het op 3DExperience World. Kijk met dat in je achterhoofd naar de technologie op de TechniShow, bijvoorbeeld 3D printen of de digitalisering. Kijk niet naar wat er vandaag nog niet kan, maar probeer je voor te stellen wat morgen wel kan.

 

In deze editie

Maakbedrijven

Verspaningstechnologie

Machines

Gereedschappen / koelsmeermiddelen / reiniging

Industrie 4.0

3D printen

Pin It on Pinterest