Voor de genomineerden voor de TechniShow Innovation Awards is het aftellen begonnen. Woensdag 4 maart worden de winnaars bekend gemaakt tijdens de Avond van de Maakindustrie.


De nominaties voor de awards in de New Tech en Dutch Tech categorie sluiten aan op de trends in de huidige maakindustrie. “De verwachting voorafgaand aan de jurering was dat veel inzendingen te maken zouden hebben met innovaties in het voor-en natraject van het bewerkingsproces. Een groot aantal innovaties richt zich ook inderdaad op het voor- en natraject. Denk aan online platformen, slimme manieren van opspannen, automatisering voor onbemand produceren, slimme zelfrijdende voertuigen voor de interne logistiek en ga zo maar door. Daarnaast waren er ook innovaties die het productieproces bewaken en zorgen voor meer output”, aldus de jury.

Opvallende afwezigen

Opvallend in het lijstje genomineerden is het ontbreken van een additie manufacturing systeem, ondanks dat de TechniShow dit jaar zowel een 3D Printtechniek als Procesplein heeft. Er is dit jaar zelfs geen enkele inzending op dit vlak geweest, iets dat de jury zelf ook is opgevallen. Het tweede is dat er amper machines zijn genomineerd. De twee enige machines komen uit de plaatbewerking. Zijn er dan geen innovaties meer op het vlak van verspanende machinetechnologie?

RoboJob is genomineerd met Tower Advanced, die onder andere spanmiddelen uitwisselt.

De nominaties

Voor de verspanende industrie zijn vooral de nominaties van RoboJob, BMO, GF Machining Solutions, Metal Haeven en Romias Robotics interessant in de categorie New Tech. BMO Automation, voor de 3e keer op rij genomineerd, heeft met de Smart Centric E-Clamp een intelligente centrische, automatisch instelbare machineklem ontwikkeld voor het klemmen van meerdere productformaten in één continu proces. Dit maakt High Mix-High Volume belading bereikbaar. RoboJob is genomineerd met de Tower Advanced, een automatiseringsoplossing waarmee enkelstuks en series door elkaar geproduceerd kunnen worden. Dit wordt mogelijk door het uitwisselen van pallets, maar ook door het uitwisselen van spanmiddelen. Romias Robotics, de winnaar van twee jaar geleden, realiseert met OTTO Motors Fleetmanager snel een flexibele logistieke oplossing met behulp van SDV’s (Self Driving Vehicles). GF Machining Solutions is genomineerd met de ISPS Spark Track. Deze meet, analyseert en bewaakt in real-time de vonkoverslag in het draadvonkproces met een dynamische electrode. Dit voorkomt draadbreuk. Metal Heaven heeft een nominatie op zak met Rhodium24. Daarmee automatiseren metaalbedrijven hun offerte- en calculatiewerk. De andere nominaties in de categorie New Tech komen van Valk Welding, Tuwi, Trumpf, Mitsubishi Electric en LVD Company.

Dutch Tech nominaties

In de categorie Dutch Tech gaat de strijd om Cellro met de Xcelerate X20|R-C2|6S een universele oplossing zien waarmee producten geautomatiseerd aan zes zijden compleet bewerkt kunnen worden; Kumatech dat drie verschillende, betaalbare AGV systemen introduceert en Leering, dat met een APS portaalboormachine genomineerd is. De boorassen kunnen zelfstandig een bewerking uitvoeren voor meer productiviteit. Bijzonder is dat de drie subassen binnen een afstand van 600 mm bewerkingen zoals frezen, boren, tappen, soevereinen en aftekenen kunnen uitvoeren. De andere nominaties zijn Q-Fin en ConstruSteel.

De TechniShow zelf start op 17 maart in Utrecht

2 gedachten over “Wie winnen de TechniShow Innovation Awards?

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest