Mazak

Mazak verwacht deze week zo’n 700 bezoekers op het Open House in Leuven. Daar draait het eigenlijk om één thema: smart industry. Niet alleen tonen partners als Schunk, RoboJob en Kumactech de nieuwste automatiseringsoplossingen; Mazak zelf demonstreert er iConnect en wil programmeurs enthousiast maken over de programmeermogelijkheden van Smooth AI.


De Nederlandse markt groeit nog steeds voor Mazak, zegt Job van Berkel, directeur Mazak Benelux. “Vooral rond ASML.” De Belgische markt is stabiel, wat op zich een goede prestatie is in het huidige economische klimaat . Onder die omstandigheden organiseert Mazak voor het eerst sinds enkele jaren weer een Open House. De editie van vorig jaar moest vanwege de oplopende Coronabesmettingen worden afgelast. Van een langzame herstart is geen sprake. Zo’n 700 bezoekers hebben zich aangemeld voor het event.

Automatische klauwwissel bij Schunk; sneller programmeren met Mazak Smooth AI

AGV’s gaan doorbreken

Hét probleem waar de verspanende bedrijven mee worstelen, is gebrek aan vakmensen, hoort Job van Berkel van klanten. Automatisering zal daarom nog verder gaan dan wat tot nog toe gebruikelijk is. AGV’s, zoals RoboJob en Kumatech in Leuven demonstreren aan een Integrex i 250 H S met Tower automatisering, gaan doorbreken. “Je laat geen dure operator werkstukken wegbrengen of materiaal halen. Dit gaat doorbreken”, verwacht Job van Berkel. Bol.com achtige automatisering in de verspaning. “In Japan gebruiken ze deze AGV’s overigens al heel lang.”

Schunk wisselt automatisch klauwen

Om onbemand nog meer verschillende producten te draaien en frezen, heeft Schunk een oplossing ontwikkeld om de klauwen – of de bekkens in de klem bij een freesmachine – automatisch te wisselen. Tot een diameter van 270 mm kan dat met een nauwkeurigheid van 3 µm. Schunk heeft meerdere controlesystemen geïntegreerd om te garanderen dat de klauw goed verankerd zit in de klauwplaat. Dat wordt onder andere met een infraroodlaser gecontroleerd.

Klauwplaatwissel door de robot bij Schunk.

iConnect: eerste testen gestart

Mazak laat op het Open House naast de nieuwe VCN 700, een verticale 3-asser, de VCE-600 (een lichtere 3-asser) en de nieuwe Integrex i 250 H S, ook de mogelijkheden van iConnect zien. Dit is het gloednieuwe cloudplatform dat Mazak deels gratis deels op abonnementsbasis aanbiedt. Gratis krijg je toegang tot manuals, service informatie en kun je reserve onderdelen bestellen. In de betaalde variant wordt onder andere elke nacht een versleutelde backup van het machinelogboek gemaakt en is er een dashboard beschikbaar met de belangrijkste OEE gegevens. Er komen in de toekomst nog meer mogelijkheden.

Service optimaliseren

Mazak wil iConnect eveneens inzetten om de service verder te optimaliseren. Job van Berkel: “De operator kan in de machine een storing melden, zodat bij ons direct de machine bekend is en welke storing het is. Als de klant instemt loggen we in en proberen de storing op afstand op te lossen.” Mazak wil over enkele jaren een groter deel van de storingen op afstand oplossen. Nu al wordt de helft van de storingen telefonisch verholpen. De basis van het servicedeel van iConnect is ontwikkeld door een van de medewerkers in Leuven. De eerste pilots met Nederlandse klanten draaien sinds enkele weken

Smooth AI: sneller programmeren

Niet direct zichtbaar in de Leuvense showroom, maar daarom zeker niet minder belangrijk is de nieuwe Smooth AI besturing. Yves Wienen, applicatie engineer bij Mazak, laat zien hoe je een complex draaideel voor een Integrex machine in 5 stappen grotendeels automatisch programmeert met deze nieuwe besturing. Hij heeft het deel laten programmeren door een van de Leuvense medewerkers met weinig ervaring met Integrex machines. “Hij deed er 13 minuten over met Smooth AI, vergeleken met 90 minuten als je het op de gewone manier programmeert.” De tijdwinst komt doordat Smooth AI praktisch alle 2.5 D bewerkingen die je in Mazatrol kunt programmeren, automatisch programmeert op basis van een STEP file.

Robotcel van BMO Automation in de OEM uitvoering voor Mazak.

Offline  versie compatible met andere Mazatrol besturingen

Mazak verkoopt ook een offline versie van Smooth AI die compatible is met alle andere Smooth besturingen. Yves Wienen: “De programmeur kan met de offline versie programmeren voor andere machines met een Mazatrolbesturing.” Mazak wil volgend jaar met trainingen de programmeurs bekender maken met deze nieuwe programmeermogelijkheid, die fors tijd bespaart.   

1 gedachte over “700 bezoekers zien vooral smart industry oplossingen bij Mazak

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest