De Duitse machinebouwers ondervinden steeds meer supply chain problemen door de wereldwijde Corona-pandemie. Dat toont een recent onderzoek door de VDMA aan, het tweede in korte tijd. Positief bericht: Duitse machinebouwers zien hun Chinese klanten significant meer bestellen.


In twee weken tijd steeg het aantal machinebouwers dat zegt dat de bedrijfsvoering geraakt wordt, van 60 naar 84 procent. Opvallend – of niet – is de verschuiving die er optreedt. Supply chains worden nu vooral verstoord doordat de aanvoer vanuit Italië stokt (75% van de bedrijven die getroffen zijn), gevolgd door Duitsland (55%), dan pas China (51%) en daarna komen Frankrijk (36%) en de VS (25%). “De situatie in China en Zuid-Korea lijkt zich enigszins licht te ontspannen”, aldus Ralph Wiechers, chef econoom bij de VDMA. Het merendeel slaagt er gedeeltelijk alternatieven te vinden. 

Omzetverlies niet meer goed te maken

Melden de Duitse machinebouwers een significante toename van de orders uit China, over de totale markt zijn ze heel sceptisch. Net geen 96 procent houdt rekening met een dusdanig omzetverlies dat dit in de rest van het jaar niet meer kan worden goed gemaakt. De bedrijven zijn dan ook volop bezig maatregelen te treffen. Tot nog toe gebeurt dat veelal door werktijdverkorting in te voeren, maar 12% denkt ook al na over ontslagrondes onder de vaste medewerkers. 

Aanjagen investeringen meest urgente uitdaging post-Corona tijdperk

Verder verkleinen de Duitse machinebouwers hun investeringsplannen fors. De helft wil de investeringen verminderen met 10 tot 30 procent om liquiditeiten vrij te maken. Een op de vier denkt er zelfs aan de helft minder te investeren. “Het weer op gang brengen van de investeringen is de meest urgente opgave voor het tijdperk na de Coronacrisis”, aldus Wiechers. 

1 gedachte over “Duitse machinebouwers schroeven investeringen terug

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest