Bijna acht op de tien metaalbedrijven verwacht een verdere afname van de orderportefeuille. Dat blijkt uit de 3e Coronamonitor van Koninklijke Metaalunie. Een maand geleden lag dit percentage nog op 57%. Opvallend is dat exporterende bedrijven minder vertrouwen hebben om de Coronacrisis te overleven dan bedrijven die alleen in Nederland hun producten afzetten. Voor het eerst vrezen bedrijven vaste medewerkers te moeten ontslaan.


Koninklijke Metaalunie heeft voor de derde keer sinds de uitbraak van de crisis de leden bevraagd naar zaken als hun orderportefeuille, omzetverwachtingen en de maatregelen die ze nemen. Het blijkt dat de beperkende maatregelen die over vrijwel de hele wereld gelden steeds zwaarder op de sector gaan drukken. Tussen week 13 (eerste meting) en week 17 (de derde) hebben steeds meer bedrijven niet alleen hun omzet maar ook hun orderportefeuille zien slinken.  

Overleef het bedrijf deze crisis? 

In de 3e barometer kijkt Koninklijke Metaalunie specifieker gekeken naar bedrijven die exporteren en bedrijven die alleen aan Nederlandse klanten leveren. Van de 14.000 leden (goed voor € 30 miljard omzet en 170.000 banen) heeft 72% vertrouwen deze crisis te overleden. Dat is een lichte stijging vergeleken met twee weken geleden (70%). De groep die twijfelt is gedaald van 29% naar 25%. Daar staat echter tegenover dat de groep ondernemers die weinig vertrouwen heeft in het overleven van deze crisis verdrievoudigt van 1 naar 3%. Onder de exporterende bedrijven is het vertrouwen veel lager dan bij niet exporterende bedrijven. Van de exporterende bedrijven heeft maar 63% er vertrouwen in dat het bedrijf de Coronacrisis overleeft terwijl dit bij niet-exporterende bedrijven 82% is. 

ING Bank: ook hightech industrie zal omzet zien dalen  In de wekelijkse update zegt ING Bank dat de hightech industrie momenteel weliswaar nog positief afsteekt tegen andere sectoren van de maakindustrie, maar dat ook deze bedrijven hun omzet dit jaar zullen zien dalen. ING Bank schetst een basisscenario (waarin we geleidelijk maatregelen gaan afbouwen) waarin minder auto’s worden verkocht, bedrijven investeringen terugschroeven en een deel van de maakindustrie (waar orders langer doorlopen) de impact pas na het tweede kwartaal gaat voelen. Het dieptepunt in de technologische- en maakindustrie zal in april-mei liggen. Komt er een tweede uitbraak van het virus, dan moet de industrie rekening houden met een langdurige omzetterugval die tot in 2021 aanhoudt. Het herstel zal dan trager zijn.

Omzet daalt, orderportefeuille krimpt 

De bezorgdheid die de Metaalunie constateert, wordt mede gevoed door de krimpende omzet en orderportefeuille. De omzet is in de afgelopen twee weken bij 63% van de bedrijven afgenomen met gemiddeld 25%. Een maand geleden gaf 37% van de bedrijven aan te maken te hebben met een omzetdaling van gemiddeld 30%. Ook de orderportefeuille neemt weer verder af. Een maand geleden nam bij 57% van de respondenten de orderportefeuille af. In week 17 is dat toegenomen tot acht van de tien bedrijven. De afname was ook in beide gevallen gemiddeld met 30%. De vooruitzichten voor de komende twee weken lijken op de realisatie in de afgelopen maand. Zeven op de tien bedrijven verwacht een verdere afname van de orderpositie met gemiddeld 30%.  

Ontslag voor vaste medewerkers 

Ondertussen heeft dan ook 41% van de bedrijven een aanvraag ingediend voor de NOW-loonkostensubsidieregeling. Voor het eerst geven enkele respondenten aan dat men verwacht de komende weken vast personeel te moeten ontslaan. Zo’n 8% van de deelnemers aan de monitor verwacht dit te moeten doen.  

2 gedachten over “3e Coronamonitor Metaalunie: somberheid bij exporterende bedrijven

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest