One click metal

CNC machinebouw groep Index stapt in additive manufacturing. Het concern heeft een meerderheidsbelang verworven in One Click Metal. Deze startup ontwikkelt een low cost 3D metaalprinter op basis van laser poederbed metaalprinttechnologie. Index neemt het meerderheidsaandelenpakket over van Trumpf.


One Click Metal is namelijk een van de startups uit het incubatorprogramma van Trumpf. De visie van beide oprichters is dat de 3D metaalprinter net zo toegankelijk wordt als de FDM-printers. Om dit te bereiken, hebben ze een concept ontwikkeld dat zich op meerdere punten onderscheidt van de bestaande laserpoederbed metaalprinters. Allereerst de prijs: net geen € 55.000, waarbij de eerste keer wel nog het uitpakstation komt. Dat heeft voldoende capaciteit voor meerdere machines.

Low cost 3D metaalprinter die eenvoudig te bedienen is voor het midden- en kleinbedrijf

Lees hier het artikel over het incubatorprogramma van Trumpf in Made-in-Europe Solutions Magazine

Rechts het uitpakstations, links de metaalprinters van One Click Metal.

Zowel prototyping als kleine series

Op dit moment telt One Click Metal zo’n 20 medewerkers. De onderneming richt zich op het 3D metaalprinten van kleinere en middelgrote werkstukken. De eerste machines staan al in de markt. Klanten zijn te vinden bij machinebouwers, gereedschapmakers, bedrijven in de automotive branche en bij opleidingsinstituten. De MPrint metaalprinter van One Click Metal wordt ingezet voor zowel prototyping als voor de industriële productie van enkelstuks en kleine series. Trumpf blijft nog bij de onderneming betrokken als medevennoot en strategische partner. De Index groep is met Index en Traub fabrikant van CNC draaimachines.

Minder duur en minder complex

Björn Ullmann en Stefan Weber, de beide oprichters van One Click Metal, waren oorspronkelijk bij Trumpf betrokken bij de ontwikkeling van de TruPrint metaalprinters. Ze vonden deze voor een deel van de markt te complex en te duur. ”Je kunt onze machine niet met de TruPrint vergelijken. Maar voor veel bedrijven is een 80 procent oplossing voldoende. En dat is een grote markt. Als meer mensen deze complexe technologie kunnen gebruiken, komen de ideeën die nu niet ontstaan omdat ze geen toegang tot de technologie hebben”, zo zei Björn Ullmann het vorig jaar in 3D Print magazine. Het One Click Metal team is er niet alleen in geslaagd om de financiële instapdrempel fors te verlagen maar eveneens om de complexiteit te verminderen.

En wil je meer weten over het One Click Metal systeem, lees dan het uitgebreide artikel in 3D Print magazine

Pin It on Pinterest