ontbramen

Ecoclean heeft met de EcoCvelox een oplossing ontwikkeld voor het 5-assig hogedruk ontbramen. Een interface voor CADCAM zorgt voor een offline programmering die gemaakt kan worden als ook het programma voor de CNC-machine wordt gemaakt. 


De groep mechanische componenten die braamvrij en technisch gezien schoon moeten zijn, groeit gestaag. Om hiervoor een alles-in-een systeem te bieden, heeft Ecoclean de EcoCvelox ontwikkeld, die officieel vorig jaar op Parts2Clean werd geïntroduceerd. Dit is een modulair systeem voor 5-assig hogedruk-ontbramen met verschillende processen voor componentenreiniging en -ontbraming, alles in één machine gecombineerd. De machine kan eventueel gecombineerd worden met andere systemen van Ecoclean, bijvoorbeeld als er vanwege hoge olie-inbreng vooraf met een oplosmiddel gereinigd moet worden.

EcoCvelox
Ontbramen kan met enkelvoudige spil of met de optionele revolver met 5 gereedschappen.

Ontbramen met 3D geprinte gereedschappen

De EcoCvelox ontbraamt met een druk tot 1000 bar. Dat gebeurt met de standaard enkelvoudige spil. Een optie is om met een druk tot 3000 bar te ontbramen. Voor complexe werkstukken is er optioneel een HD-revolver beschikbaar, die voorzien kan worden van vijf verschillende gereedschappen. Wisselen van het ene naar het andere vergt amper 1,5 seconden. Ecoclean biedt de mogelijkheid om deze ontbraamwerktuigen specifiek te ontwerpen, zodat ze optimaal zijn afgestemd op het product. In dat geval 3D print men de gereedschappen. Gepatenteerde software voor de met een frequentieregelaar uitgeruste hogedrukpomp zorgt voor een langere tijd van de reinigingsgereedschappen, doordat het drukniveau continu wordt aangepast. Hierdoor neemt de standtijd met minimaal 50 procent toe. Componentenreiniging gebeurt met injectie-vloeddebietwassen, spuiten en gericht spoelen, afzonderlijk of eventuele gecombineerd met elkaar. Het drogen gebeurt via high speed afblazen of vacuümdroging (of beide), waarbij de afblaasdroging ook in een reinigingsmodule kan worden geïntegreerd.

Nieuw: programmeren via CADCAM

Ecoclean zet met de nieuwe CADCAM-interface een stap vooruit wat betreft het programmeren van de machine. Hierdoor kan men al tijdens het maken van het programma voor de CNC-machine het ontbraamprogramma maken. Net als het programmeren van de frees- of draaibank, gebeurt dit offline. Een geïntegreerde camera herkent de werkstukken in de machine en kiest op basis hiervan het juiste programma. De EcoCvelox leent zich hiermee ook voor efficiënte enkelstuks ontbramen.

Cyclustijd onder de 15 seconden

Standaard beschikt de Ecoclean EcoCvelox over een enkele Y-as voor de doorvoer van de korf met producten. Een optie is een tweede Y-as. Daarmee kan de volgende charge geladen worden terwijl de machine bezig is met ontbramen en reinigen. Hiervoor wordt dan een tweede, parallel werkende proceskamer bij de reinigings- en droogmodule ingebouwd. Daarmee wordt de procestijd van 14,5 seconden nagenoeg gelijk aan de cyclustijd van 15 seconden per pallet. In de machine zelf wordt het transport van de werkstukken van de ene module naar de andere verzorgd door een lineair systeem. De EcoCvelox is geschikt voor het automatisch beladen, met portaal of robot.

De nieuwe Ecoclean EcoCvelox combineert ontbramen, reinigen en drogen in één modulair systeem met een geavanceerde HMI die de operator ondersteunt om snel storingen in het proces op te lossen. (foto’s Ecoclean)

Pin It on Pinterest