Glocalization

De huidige pandemie laat zien dat aanvoerketens niet stabiel zijn en dat de supply chain keuzes in het verleden risicovolle zijn geweest. “In de context van de globalisering hebben veel bedrijven zich primair gericht op lagere prijzen en hebben ze dikwijls gekozen voor een single source strategie”, zegt professor Wilfried Sihn van de technische universiteit in Wenen. Deze keuzes beginnen nu te knellen en een probleem te worden. Wetenschappers discussiëren al over een nieuw concept: Glocalization.


Waarom platformen juist nu de kleinere bedrijven helpen snel nieuwe klanten te vinden

Nog voordat het Coronavirus serieus uitbrak in Europa, kampten heel wat fabrikanten al met onderbroken supply chains omdat  obale aanvoerketens te heroverwegen. In die zin is de pandemie een wake up call voor veel bedrijven. 

Productiekosten niet langer de belangrijkste drijfveer 

Volgens professor Wilfried Sihn, hoogleraar Industrial Engineering and Systems Planning aan het Institute for Management Services van de TU Wien, zullen we naar een ander concept toe moeten. Wetenschappers hebben het over Glocalization. “Dat verwijst naar de combinatie van globalisering en lokaal inkopen”, zegt Sihn uit. “Het is belangrijk om niet voorbij te gaan aan lokaal inkopen om daarmee de aanvoer veilig te stellen.” Productiekosten mogen niet langer de belangrijkste rol spelen in de selectie van productielocaties. Om risico’s te diversifiëren, zouden bedrijven moeten overwegen om hun productielocaties te verplaatsen.  

Digitalisering kans voor inkopers en toeleveranciers 

De Oostenrijkse hoogleraar staat niet alleen. Ook Oliver Lödl, CSO bij Orderfox.com, verwacht dat het Coronavirus ertoe zal leiden dat bepaalde productiestappen terugkomen naar Europa. “Bedrijven zullen de afweging maken om door te gaan met alles uitbesteden of dat het beter is om dichtbij in te kopen, tegen minimaal hogere prijzen.” Digitalisering is daarbij een kans voor de CNC-industrie, vindt Lödl. Digitalisering zal ook de inkoop van CNC delen veranderen. Digitale platformen zoals Orderfox kunnen de efficiency in het CNC-inkoopproces sterk verbeteren.  

Kleine bedrijven zijn onvoldoende zichtbaar 

Oliver Lödl, CSO bij Orderfox.com

Dat geldt volgens Oliver Lödl van Orderfox.com zowel voor de kleinere en middelgrote verspanende bedrijven alsvoor inkopers. Veel verspanende toeleveranciers zijn voor meer dan 65% afhankelijk van vaste klanten, de rest komt van nieuwe klanten, zo blijkt uit data van het onlineplatform Orderfox.com. Acquisitie is echter lastig voor deze bedrijven en tijdrovend. Omgekeerd staan de inkopers van CNC-delen voor de uitdaging om alternatieve partners te zoeken die de leemtes kunnen opvullen. Zonder de beurzen waar toeleveranciers zich presenteren, is het digitale platform een alternatief. Oliver Lödl: “Er zijn talloze kleine maar zeer professionele maakbedrijven die extreem moeilijk te vinden zijn omdat ze niet investeren in marketing en in hun zichtbaarheid. Dat neemt Orderfox voor de bedrijven over.” Een digitaal platform zoals Orderfox maakt volgens hem het verschil om na de crisis de spindelcapaciteit niet snel weer 70 tot 80 procent te benutten, maar te verhogen naar 100%.  

Orderfox.com heeft daarom het gratis gebruik van het platform verlengd tot 31 mei.  

1 gedachte over “Wordt globalisering vervangen door Glocalization?

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest