Industriebeurzen zijn de afgelopen maanden massaal geannuleerd. Hoe haal je nu nieuwe leads binnen? Virtueel, zeggen Jorg Hendrikx en Sven De Donder. Op 10 juni lanceren zij de eerste editie van de Virtual Industry Fair 4.0. Op de exposantenlijst, die al langer is dan waarop ze hadden gerekend, prijken namen zoals Siemens en Beckhoff. Wordt de virtuele beurs het alternatief voor fysieke B2B-beurzen?


Met de Virtual Industry Fair 4.0 hebben de twee jonge ondernemers een primeur in de Benelux. Voor het eerst vindt er een volledig virtuele beurs plaats, inclusief webinars, een mainstage voor keynote sprekers, virtuele standen waar bezoekers live in contact komen met de exposanten. En: virtueel netwerken met andere bezoekers in de netwerk lounge. Thema van de eerste beurs in Industrie 4.0.

Technologiebedrijven zijn op zoek naar andere methoden om leads te genereren nu alle grote beurzen zijn afgelast

virtual industry fair
Jorg Hendrikx (links) en Sven de Donder organiseren 10 juni de Virtual Industry Fair voor de industrie in de Benelux.

Verbaasd over inefficiency van beurzen

Jorg Hendrikx, teamleider bij een integrator van nieuwe technieken in de industrie, en Sven De Donder, project engineer, waren al langer overtuigd dat het aloude beurzen concept inefficiënt is. Vorig jaar hebben ze samen veel industriebeurzen in Europa bezocht. “We waren telkens verbaasd hoe inefficiënt ze zijn: ze kosten veel geld, brengen veel verplaatsingen met zich mee, kosten de bezoekers veel tijd en de uitkomst voor de exposant is bedenkelijk.” Een virtuele beurs heeft deze nadelen niet. De lockdowns die de Europese samenleving vanaf maart hebben lam gelegd, heeft hen het duwtje in de rug gegeven. Eind maart hebben ze samen het bedrijf VIF (Virtual Industry Fair) opgericht; 10 juni gaan ze live met een eerste editie van de virtuele beurs. “Exposanten reageren erg enthousiast”, zegt Jorg. Hij merkt dat technologiebedrijven op zoek zijn naar andere methoden om leads te genereren nu alle grote beurzen zijn afgelast. “Techbedrijven hebben moeite om de eindklanten te bereiken. Productiebedrijven zitten thuis, denken na over de toekomst, weten vaak niet waar te beginnen. Wij willen ze samenbrengen”, zo vat hij de missie van Virtual Industry Fair 4.0 samen.

Online netwerken met andere bezoekers

Dat doen ze op een internationaal online platform, dat schaalbaar is en ook grote groepen digitale bezoekers aankan. Bewust is gekozen voor een platform dat gebruikersvriendelijk is. Jorg Hendrikx: “Ons doel is namelijk mensen samenbrengen, ze met elkaar laten babbelen.” Het netwerkaspect dat zo typerend is voor elke fysieke beurs, is precies hetgeen webinars niet bieden. De laatste twee maanden wijken veel bedrijven uit naar dit alternatief.  De virtuele beurs biedt ze ook, maar wel anders. “Veel webinars komen vanuit één bedrijf, belichten één kant van het verhaal. Wij brengen ervaringen vanuit verschillende achtergronden bijeen, waardoor we meer diepgang creëren. Onderliggend is business doen het doel, maar we doen dat op een educatieve en inspirerende manier.”

Het is logistiek een pak goedkoper dan een traditionele beurs, makkelijker op te zetten en voor bezoekers veel efficiënter

Vier bouwstenen

De Virtual Industry Fair 4.0 bestaat uit vier bouwstenen. Allereerst is er een mainstage. Hier presenteren de keynotesprekers inspirerende visies. Toezeggingen zijn er al van onder meer Dirk Torfs (CEO Flanders Make), Jonathan Berte (CEO en founder Robovision), Geert Jacobs (Expert Innovation Factory of the Future bij Agoria) en Bram Vandenborght, professor robotics aan de VUB.  Het tweede onderdeel zijn de webinars, waarin de exposanten de businesscases voor hun product of dienst presenteren. Tijdens de webinars zijn de bezoekers live via de camera of chat aanwezig. “We laten de mensen echt met elkaar babbelen”, zegt Jorg Hendrikx. Elke exposant heeft ook een virtuele stand. Daar kunnen producten worden getoond, demo’s worden gegeven en bezoekers kunnen live via een videoverbinding met de exposanten in gesprek gaan. Het vierde element is de Netwerk Lounge. “Bezoekers kunnen hier netwerken met andere bezoekers die ze toevallig ontmoeten, net als op andere beurzen. Iedereen die inlogt, kan zich drie tot vijf minuten voorstellen aan de ander. Dan besluiten ze contactgegevens uit te wisselen of niet en gaan door naar een volgende bezoeker.”

Gaan virtuele beurzen de fysieke beurzen vervangen?

De virtuele beurs richt zich op zowel de Belgische als Nederlandse productie- en logistieke bedrijven die bezig zijn met Industrie 4.0 of zich op deze oplossingen wil oriënteren. De exposanten die zich tot nog toe hebben aangemeld, lopen uiteen van Siemens en Beckhoff tot Igus, Pozyx, Agoria en nog tal van andere technologiebedrijven. Wordt dit de toekomst van industriebeurzen? “Ik denk wel dat dit een blijver is”, reageert Jorg Hendrikx. “Het is logistiek een pak goedkoper dan een traditionele beurs, makkelijker op te zetten en voor bezoekers veel efficiënter. Ze hoeven niet te reizen.” Hij en Sven De Donder hadden dit idee vorig jaar al. Toen was de markt er echter niet klaar voor, denken ze. De manier van werken is door de Covid-pandemie versneld aan het veranderen. “De laatste maanden is iedereen begonnen met online meetings. Mensen zien nu de noodzaak en de voordelen.” Online ontmoetingen zijn echter anders dan virtuele, vindt ook Jorg. Daarom denkt hij dat het virtuele concept uiteindelijk aanvullend zal zijn op fysieke beurzen. Het enthousiasme waarmee het concept ontvangen wordt, sterkt hun geloof in dit concept. “We zien het potentieel om dit vaker te gaan doen, ook voor niche evenementen.”

Virtual Industry Fair 4.0 vindt op 10 juni van 10.00 – 19.00 uur plaats. Deelname is gratis, registreren wel noodzakelijk.

1 gedachte over “Virtual Industry Fair 4.0: Benelux primeur van virtueel beursconcept

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest