IoT-netwerken in de fabriek van de toekomst kunnen tot 25% meer productiviteit leiden. Voorwaarde is wel dat de machines en installaties gekoppeld worden aan het netwerk en de digitalisering wordt ver doorgevoerd. Dat zegt Bosch, dat de omzet in Industrie 4.0 oplossingen vorig jaar zag toenemen tot meer dan € 750 miljoen, een groei met 25 procent.


In de fabriek van de toekomst staan volgens Bosch alleen nog de vloer, de wanden en het dak vast op hun plaats. De rest is alles flexibel. Zonder kostbaar omstellen worden enkelstuks en duizenden verschillende producten geproduceerd, althans dat is de toekomstvisie van Rolf Najork, bij Bosch verantwoordelijk voor het thema industrietechniek. “De geconnecteerde fabriek kan bedrijven juist in de huidige uitzonderlijke tijd minder kwetsbaar maken en ondersteunt de om zeker door de crisis te navigeren.”

Sterke groei in Industrie 4.0 oplossingen

Bosch ziet de vraag naar Industrie 4.0 oplossingen sterk toenemen. Afgelopen boekjaar groeide de omzet in dit segment met meer dan een kwart tot boven de 5 750 miljoen. “Wie concurrerend wil blijven, moet machines verbinden met het netwerk. Dan is het potentieel van Industrie 4.0 enorm”, zegt Rolf Najork. Machines worden dan op afstand bewaakt en onderhouden; intelligente software volgt de productie door de verschillende stappen in het proces en er ontstaat transparantie door de hele leveringsketen. “Industrie 4.0 is een historische kans”, aldus Najork. “Bedrijven kunnen snel en adequaat reageren op veranderingen.”

Kunstmatige Intelligentie stuurt waferprofuctie

Bosch heeft zelf ook de daad bij het woord gevoegd. Als voorbeeld wijst hij naar de divisie die aandrijftechnologie voor de automobielindustrie produceert. Ondanks dat deze sector onder druk staat door de transformatie in de automobielindustrie, investeert Bosch een half miljard euro in de digitalisering van de productie in de fabriek in Reutlingen, nabij Stuttgart. Tegen 2025 moet dit een besparing van één miljard euro opleveren. Kunstmatige Intelligentie is de volgende stap. Dat moet in het plannen van productieprocessen, machineonderhoud en kwaliteitsbewaking voor een verdere verbetering van de productiviteit zorgen. Bosch verwacht in de chipfabriek 5 procent meer productiviteit te boeken door met Kunstmatige Intelligentie de 500 productiestappen in de waferproductie te gaan aansturen. Een investering met een ROI van 3 maanden.

Platforms

Bosch Rexroth ziet de eigen besturingstechnologie als het hart van de fabriek van de toekomst. Het Nexeed Industrial Application System is niet alleen een appstore voor de industrie, maar ook als het platform waar de industriële data worden verzameld en beschikbaar zijn voor verdere analyse. Via het Bosch Energy Platform kan men per machine stroomverbruik registreren, analyseren en sturen. Daarmee wordt de link naar een meer ecologische productie gelegd.

1 gedachte over “Bosch: 25 procent méér productiviteit in de geconnecteerde fabriek

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest