Made-in-Europe.nu
co2 emissie

Bosch wil CO2 emissie in totale supply chain met 15 procent verminderen

Duurzaamheid en winstgevendheid zijn twee kanten van dezelfde medaille. Dat heeft Michael Bolle, CTO bij Robert Bosch. gezegd tijdens de CES 2021 persconferentie. Daar maakte de automotive toeleverancier bekend dat alle 400 Bosch locaties wereldwijd CO2 neutraal zijn. Nu wil Bosch ook de supply chain gaan aanzetten om de CO2 emissie te verminderen. Met 15% tot 2030.


CES 2021, het innovatie- en technologie spektakel in Las Vegas gaat dit jaar digitaal door. Voor Bosch is de beurs elk jaar een belangrijk platform om de nieuwe technologie te demonstreren. Dit jaar gaat het vooral om Kunstmatige Intelligentie en connectiviteit, naast duurzaamheid. Want, aldus Michael Bolle, de klimaatverandering is een nog grotere existentiële bedreiging voor de mensheid dan de Coronapandemie.

Automobieltoeleverancier sinds begin dit jaar CO2 neutraal maar wil nu de volgende stappen zetten

De Automotive Design Factory: High Tech fabriek met geautomatiseerde CNC-machines.

CO2 balans teruggebracht tot nul

Bosch is wat klimaatneutraal produceren volgens Bolle goed op weg. Hij maakte bekend dat sinds begin dit jaar alle 400 vestigingen van Robert Bosch GmbH wereldwijd klimaatneutraal opereren. “Ze hebben de CO2 balans teruggebracht tot nul.” Om dit doel te bereiken moet het concern momenteel nog CO2 certificaten inkopen. Dat aantal is echter al met 20 procent verlaagd doordat Bosch er steeds beter in slaagt om het energieverbruik in de productie te reduceren, in toenemende mate hernieuwbare energie te benutten of ecostroom te kopen. Het management vindt dit echter nog onvoldoende. Daarom kondigt Bosch op CES 2021 de volgende stap aan, die ook de supply chain gaan raken.

In 2030 moet hele supply chain CO2 neutraal zijn

“We willen tot 2030 in onze totale waardeketen de emissies met 15 procent verminderen”, aldus Michael Bolle. Bosch is als eerste toeleverancier aan de automobielindustrie hiervoor toegetreden tot het Science-Based-Target-Initiatief, een groep wetenschappers die snelle klimaatmaatregelen in het bedrijfsleven ondersteunt. Bosch gaat hiervoor tot 2030 zo’n € 2 miljard investeren, de helft in machines en services in de eigen fabrieken; de andere helft in het stimuleren om groene en hernieuwbare energie in te kopen. Daarnaast richt de automobieltoeleverancier zich op de klimaatproblematiek in de supply chain.

Michael Bolle, directielid bij Bosch, tijdens de virtuele persconferentie.

Duurzaamheid basis voor succes

“De complexiteit van de supply chain in de automobielindustrie maakt het echter complex om de hele supply chain klimaatneutraal te maken”, geeft Bolle toe. Dat lukt niet in een paar jaar, 2030 vindt hij al een ambitieus doel. Maar het is wel noodzakelijk en schept nieuwe kansen. Bolle ziet dit als een kans voor de industrie. “Duurzaamheid jaagt kostenefficiency aan. Energie-efficiency maakt ons onafhankelijk van stijgende energieprijzen en opent een nieuw innovatiepotentieel. Wie vandaag duurzaam produceert, is morgen succesvol.”

duurzaamheid

Foto: een goed voorbeeld van de nieuwe kansen die duurzaamheid biedt, is de productie van brandstofcellen. Bosch wil deze vanaf 2024 op industriële schaal gaan produceren. Het concern zet voorlopig in op alle aandrijfconcepten voor de auto-industrie.

1 comment

Pin It on Pinterest