Foto's: ASML

Ondanks de Coronacrisis houdt ASML vast aan de prognose. Dat betekent volgens CEO Peter Wennink dat de Velhovense chipmachinefabrikant de komende kwartalen dubbelcijferige aantallen EUV-systemen uitlevert. ASML houdt eveneens vast aan de plannen om in 2021 45 tot 50 van deze systemen te leveren aan klanten, naast de andere machines en de groeiende activiteiten uit onderhoud van alle systemen.


Om dit mogelijk te maken, wil ASML de doorlooptijd in de productie verkorten naar 20 weken. Dit moet tegen het eind van dit jaar gerealiseerd zijn. Momenteel heeft het bedrijf een orderbacklog voor de EUV systemen van 54 machines, waarvan er 28 in 2021 geleverd moeten worden.

EUV wordt winstgevend

“Na meer dan een decennium investeren in EUV zijn we op de goede weg om de winstgevendheid zowel in de levering van systemen als de service te verbeteren”, zo zei Peter Wennink in de analistencall naar aanleiding van de Q2 resultaten. Afgelopen kwartaal heeft ASML 9 EUV-systemen à minimaal € 130 miljoen uitgeleverd; twee daarvan tellen echter pas in Q3 mee voor de omzet. Van kwartaal op kwartaal is de omzet van ASML met 35% toegenomen. Aan de kant van de order intake heeft ASML in het tweede kwartaal drie EUV-systemen verkocht. De service blijkt een steeds belangrijkere activiteit te worden, met in de eerste zes maanden van 2020 al een omzet van € 1,7 miljard.

Lithografie-technologie fundament onder innovaties

ASML ziet een aanhoudend sterke vraag bij de klanten, ook al staan bepaalde sectoren van de elektronica-industrie op dit moment iets onder druk. “Onze klanten geven aan dat ze continu krachtige eindmarkten zien”, aldus Wennink. De groei van de digitale economie, 5G, kunstmatige intelligentie en krachtige computers voeden toekomstige innovaties. Wafers om deze technologieën en innovaties te ondersteunen, zullen ergens in de wereld geproduceerd worden. En daarvoor is geavanceerde lithografie nodig, zo vat Peter Wennink de basis onder de optimistische visie op de groeikansen samen.

EUV nu in hoog volume productie

“De EUV-technologie is nu doorgedrongen in het domein van de productie van grote volumes en maakt nu integraal deel uit van onze operationele kernactiviteiten.” Daarbij houdt de topman wel een slag om de arm door te zeggen dat de echte impact van de covid-19 pandemie op de wereldeconomie pas in de komende kwartalen zichtbaar zal worden. Desondanks verwacht hij dat eind dit jaar de productiecapaciteit voor 2021 volledig verkocht zal zijn

Meer dan helft capaciteit 2021 al verkocht

Dit betekent dat ASML de productiecapaciteit klaar maakt om in 2021 zo’n 45 tot 50 EUV systemen te produceren. Hiervan is al meer dan de helft verkocht. De meeste van deze systemen zullen ook volgend jaar nog gebruikt worden voor de productie van Logic chips. Voor de jaren daarna verwacht ASML een versnelling van de EUV-business in de productie van DRAM geheugenchips. Ook de e-mobility trend legt de chipmachinefabrikant geen windeieren, zo blijkt uit de toelichting door de CEO. Hierdoor is het klantenbestand sterk uitgebreid.

2 gedachten over “ASML: voorbereiding productie 45-50 EUV systemen in 2021

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest