Na een krimp met 9% dit jaar, groeit de metaalindustrie in 2021 met een schamele 1%. De hightechindustrie ontspringt enigszins de dans en laat niet alleen dit jaar groei zijn, maar ook volgend jaar. De sterkste groei is in 2021 te verwachten in de automotive-industrie, die dit jaar echter ook heel fors krimpt.


Dat blijkt uit de meest recente cijfers van ING Economisch Bureau. Dat heeft een update gemaakt van de effecten van de coronacrisis op de verschillende industriële sectoren. Als totaal krimpt de industrie dit jaar naar verwachting met 5,5%, komend jaar verwacht de zakenbank een groei van 2%.

Automotive in diep gat gestort

De industrie werd door verstoringen in de toeleveringsketen al vroeg geraakt door de corona crisis. Vraaguitval zorgde daarna voor nog meer uitdagingen. Dit heeft zich door de nog gevulde orderportefeuilles in de loop van het voorjaar vertaald in lagere productie. Voor heel 2020 wordt in het basisscenario een productieafname van 5,5% verwacht, zo schrijft ING Economisch Bureau. In de automotive idustrie is door de sluiting van VDL NedCar, Scania en DAF Trucks de productie in het tweede kwartaal ingestort. Ook toeleveranciers aan de buitenlandse autofabrieken merkten de gevolgen. Voor het hele jaar wordt in deze sector op een krimp met 30% gerekend, gevolgd door 10% groei in 2021.

Positieve signalen: het ergste is achter ons?

De economen van ING zijn rooskleuriger voor de komende maanden. Verschillende indicatoren wijzen op aantrekkende markten. Een positief signaal is dat de orderintake in de industrie in juli nauwelijks is verslechterd. De beste sectoren voor dit jaar zijn de machinebouw en dan met name de hightechindustrie. Hoewel de volumegroei daar halveert vergeleken met vorig jaar, zit er over heel 2020 wel nog een groei in van 1%. In 2021 zal deze aantrekken naar 4%, het dubbele van het cijfer waarmee de industrie als totaal zal groeien. De technologische industrie als geheel krimpt dit jaar met 7% en groeit in 2021 waarschijnlijk met 4%. Bij Duitse industriële bedrijven – waaronder veel afnemers van Nederlandse producten – veerden de orders in juli flink op. Ook de belangrijke eindmarkt van halfgeleiders laat verdere groei zien, gedreven door de vraag naar geheugenchips. Verder herstel van de Europese en wereldeconomie kan de exporten doen aantrekken. Ondernemers zijn ook weer positiever over de buitenlandse orders.

Lees ook de toekomstverwachting van het Centraal Platbureau. Dat voorspelt blijvende schade aan de economie.

Kans op blijvende schade

ING Economisch Bureau waarschuwt wel dat de crisis nog steeds blijvende effecten kan hebben, die ook in 2022 en 2023 nog merkbaar zullen zijn in de industrie. Dit hangt volledig af of het virus onder controle komt en de samenleving weer terugkeert naar een normaal scenario of dat er blijvende veranderingen zijn en er een langdurige recessie ontstaat.

3 gedachten over “Hightechindustrie blijft groeien; algeheel herstel industrie volgend jaar klein

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest