Hebben de machinefabrikanten qua machineverkopen de bodem gezien? Ondanks een daling van 46% in het tweede kwartaal put de VDW hoop uit sterk aantrekkende verkopen in juni. Die worden internationaal breed gedragen, wat onder andere uit cijfers van AMT in de VS blijkt. Daar lagen de verkopen in juni slechts 6 procent lager dan een jaar geleden.


Wereldwijd zijn de investeringen in CNC-machines tijdens de lockdowns in het tweede kwartaal praktisch volledig stilgevallen, Dat zegt Wilfried Schäfer, directeur van de VDW. Het resultaat: de Duitse machinebouwers hebben in het tweede kwartaal 46% minder orders binnengehaald vergeleken met vorig jaar. De bestellingen van buiten Duitsland daalden zelfs met 51%.

Halvering orders Duitse machinebouwers

De orderintake buiten Duitsland daalde in Q2 zelfs met 51%.

Dit zijn ongekende cijfers. “Het tweede kwartaal toont duidelijk de impact van de Corona lockdowns”, aldus Wilfried Schäfer in een toelichting op de kwartaalcijfers. Met name de automobiel- en luchtvaartindustrie hebben de investeringen scherp verminderd. Korter werken en de lockdowns hebben in de maanden maart tot en met juni de investeringen zo goed als helemaal stopgezet. Ook over het eerste half jaar noteren de VDW-leden een dikke min. Binnenlandse orders namen in de eerste zes maanden met 28% af, internationale met 39%.

Bodemen de verkopen uit?

Het goede nieuws dat de Duitse machinebouwers melden, is dat de cijfers over juni aanleiding zijn voor een zekere opluchting. Volgens de VDW lijkt het erop dat de daling van de orderintake begint uit te bodemen. In juni is er namelijk een opmerkelijke toename van het aantal bestellingen, weliswaar vergeleken met de twee maanden hiervoor. Ook de PMI en IFO index geven inmiddels positieve signalen af over het ondernemingsklimaat. In juli is de wereldwijde PMI voor het eerst weer de 50 benaderd, het omslagpunt. “Deze toename is als een verrassing gekomen en wordt breed gedragen, inclusief China, de Eurozone, de VS”, aldus Schäfer. Hij wijst er verder nog op dat het IFO aangeeft dat de kapitaalintensieve industrie in Duitsland de verwachtingen naar boven heeft bijgesteld. Ook de industriële productie is toegenomen. “Dit de hoop op een herstel in de tweede helft van het jaar voeden”, aldus de VDW-directeur.

Amerika trekt aan

Ook in de VS trekken de machineverkopen aan, zo blijkt uit cijfers die de Association for Manufacturing Technology (AMT) bekend heeft gemaakt. In juni zijn de orders met 56% gestegen ten opzichte van mei tot een totaalbedrag van $346,7 miljoen. Vergeleken met een jaar eerder in juni, is dat slechts 6% lager. Over het eerste half jaar liggen de verkopen in de VS zo’n 26% lager. Douglas K. Woods, president van de AMT, ziet in de sterke juni cijfers eveneens een teken dat onderliggend de maakindustrie in de VS sterk is. “Juni-orders liggen nog steeds 9% lager dan het gemiddelde van 2019. Dat geeft aan dat de daling waarschijnlijk niet zo sterk wordt als oorspronkelijk gedacht.” In de VS zijn in juni met name de investeringen in de automobielindustrie bijna verdubbeld. Fabrikanten van landbouwmachines verviervoudigden hun bestellingen en bouwers van HVAC systemen verdrievoudigden de bestellingen.

Voorzichtige hoop

Hoewel zowel Schäfer als Woods enigszins optimistisch zijn over de juni en – in de VS – juli cijfers, temperen beiden de verwachtingen. Douglas Woods wijst erop dat de duur van de neergaande markt onzeker is. Schäfer benadrukt dat de werktuigmachine-industrie een laat-cyclische sector is. Daarom blijven de vooruitzichten voor de komende maanden gematigd. De stabilisatie van de internationale investeringen blijft volgens hem onzeker zolang het risico op nieuwe lockdowns boven de markt hangt. Ondertussen proberen de Duitse machinebouwers hun medewerkers aan boord te houden. Het aantal medewerkers was in mei 3,7 procent lager dan een jaar eerder.

1 gedachte over “Hebben machineverkopen wereldwijd de bodem gezien?

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest