Veel bedrijven doen alsof er niks aan de hand is als het gaat om cybersecurity. Onterecht, zegt Kurt Callewaert, projectleider van de Industrie 4.0 proeftuin bij de Vlaamse hogeschool Howest. Op ABISS 2020 in Kortrijk presenteert hij de resultaten van de Industrial Cybersecurity Survey Belgium 2020.


ABISS 2020 (donderdag 8 oktober) wordt dit jaar een mix van online en offline. Het technologie-event over digitalisering en automatisering van verschillende bedrijfsprocessen gaat in Kortrijk Xpo door als fysieke beurs, met strikte coronamaatregelen. Tegelijkertijd kunnen deelnemers de expert classes online volgen via ABISS Digital Live.

Hacker veroorzaakt voor gemiddeld € 78k schade

De presentatie van de onderzoeksresultaten naar hoe Belgische industriële bedrijven omgaan met cybersecurity is een van de expertclasses tijdens ABISS 2020. Hoe meer machines aangesloten zijn op het netwerk en hoe meer data bedrijven verzamelen, des te groter het risico op cybercriminaliteit. België heeft daar al voorbeelden van meegemaakt. Niet alleen grote bedrijven worden hierdoor getroffen, ook het midden- en kleinbedrijf. Een hack, blijkt uit onderzoek, kost gemiddeld 78.000 aan schade en omzetverlies. Om bedrijven bewust te maken van de risico’s en oplossingen aan te reiken is eind vorig jaar bij Howest de proeftuin Innovatieve cyberbeveiliging voor Industrie 4.0 ingericht. “Installateurs van industriële netwerken en IT-consultants moeten zo snel mogelijk correct opgeleid worden. Maar ook de bedrijven zelf moeten beseffen hoe belangrijk een beleid op het vlak van cyberveiligheid is. In onze proeftuin helpen we hen op weg”, aldus Kurt Callewaert. Samen met Agoria en onderzoeksgroep IC4 heeft Callewaert onderzoek gedaan onder de Belgische industrie. De resultaten worden tijdens ABISS 2020 gepresenteerd.

ABISS 2020 zal er dit jaar anders uitzien. Het evenement in Kortrijk gaat fysiek door maar wel op een veilige, coronaproof manier.

Hoe groot is de impact?

Aansluitend gaan Hendrik Derre en Tijl Deneut van Howest dieper in op de risico’s die komen kijken bij de overgang naar Industrie 4.0. Ze doen dan mede aan de hand van praktijkvoorbeelden uit de reële wereld om de impact van een cyberaanval op de kritische infrastructuur van een bedrijf zichtbaar te maken. Daarna volgen nog presentaties over slimme detectie van cyberaanvallen en hoe Renson, producent van onder andere ventilatiesystemen, informatieveiligheid integraal onderdeel heeft gemaakt van de plannen voor digitale transformatie en automatisering van de productielijnen.

ABISS 2020 vindt donderdag 8 oktober plaats. Fysiek bezoek is mogelijk na registratie vooraf; online presentaties volgen kan door je hier aan te melden. Je kunt tot een week na het event ook het digitale platform bezoeken. Behalve cybersecurity zijn Industry of Things en Intelligence of Things twee andere thema’s die uitgebreid aan bod komen.

Pin It on Pinterest