Amels yaught

Damen Shipyard Group gaat voortaan van elk Amels superjacht één digitaal model ontwikkelen dat de single source of truth is. Ook toeleveranciers gaan daar gebruik van maken. Het Nederlandse concern kiest hiervoor het 3DExperience-platform van Dassault Systèmes, waarin CAD en PLM volledig geïntegreerd zijn.


Damen Yachting heeft ondertussen meer dan 100 Amels Limited Editions superjachten,  SeaXplorer expeditiejachten en ondersteunende vaartuigen ontwikkeld en gebouwd. Sinds september gebruikt de divisie van het Nederlandse scheepvaartconcern het 3DExperience platform voor algemene engineering, het maken van detailontwerpen en productievoorbereiding.

Overstap naar 3DExperience-platform moet ontwikkel- en bouwtijd luxe jachten verkorten

Betere samenwerking met onderaannemers

Het digitaal model, de single source of truth, biedt het bedrijf de kans om complexe projecten uit te voeren in kortere tijd. Dat is een gevolg van het feit dat CAD en PLM nu volledig zijn geïntegreerd, standaarden en reeds geaccordeerde ontwerpen kunnen worden hergebruikt en de samenwerking met onderaannemers verder kan worden verbeterd. Terwijl de modellen van de schepen op het 3DExperience-platform worden ontwikkeld, kan Damen nu veel beter samenwerken met zowel toeleveranciers als klanten, terwijl de integriteit van de data is gegarandeerd en het ‘intellectual property’ maximaal wordt beschermd.

Hergebruik van eerdere ontwerpen

Met deze stap vervangt Damen een aantal op zichzelf staande oplossingen uit het verleden en wil het concern de prestaties en kwaliteit van de schepen verder verbeteren. Ook kan het door modulair te werken en hergebruik van eerdere ontwerpen mogelijk te maken, ontwikkel- en bouwtijden verkorten. Ook de samenwerking met partners verbetert hierdoor. Nu al is zeker dat de Naval-divisie van Damen eveneens overstapt op het 3DExperience platform. Het concern onderzoekt welke andere business units gebruik willen gaan maken van het platform van Dassault Systèmes.

1 gedachte over “Damen bouwt met 3DExperience-platform per schip one single source of truth

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest