De Frace Bike F160 is een Endurobike met een uit een massief blok vliegtuig aluminium gefreesd frame. Door het frame uit massief materiaal te frezen, zit er geen enkele lasnaad in het frame. Freestechnisch heeft dat wel nog wat voeten in aarde gehad, met name om de productietijd binnen de perken te houden. Ondersteuning van Ceratizit bracht uitkomst.


Het idee om een fietsenframe uit massief materiaal te frezen komt van Bernd Iwanow, oprichter van Frace Bike in het Duitse Finne. Samen met ontwerper Adrian Madaj is het frame ontworpen. Het vermijden van lasnaden draagt vooral bij aan de stijfheid. De veerweg van de Frace Bike F160 is voor en achter 160 mm en afgemonteerd weegt de fiets 17 kilogram. Het blok aluminium 7075 waaruit het frame wordt gefreesd, weegt 70 kilogram!

Duitse ontwikkelaar optimaliseert met Ceratizit het freesproces dat desondanks 60 uur duurt

Trochoïdaal frezen voor kortere bewerkignstijd

Bern Iwanow freest normaal gesproken enkelstuks. Nu moest hij echter op zoek naar een aanpak om het frame seriematig te kunnen frezen. Daarvoor heeft hij Ceratizit erbij gehaald. De grootste uitdaging is het frezen van de vele pockets, wat veel tijd vergde. “Dit moest gewoon sneller gebeuren,” zegt Bernd Iwanow. De experts van Ceratizit adviseerden in plaats van een standaardfrees de CCR-frees. “Daarmee zijn we vervolgens trochoïdaal gaan frezen. We stonden als kleine jongens om de machine heen en keken toe hoe de kleine 6mm CCR-frees bijna 25mm diep naar binnen ging en toen vlogen de spanen”, herinnert Bernd Iwanow zich. Waar hij eerst met de frees onder een hoek het materiaal in ging en dan freesde tot de gewenste diepte, maakt hij nu een startgat, gaat met de frees daarin over de gehele lengte en begint dan te frezen.

Effect Dragonskin coating

Dat gebeurt met een snijsnelheid van Vc 300m/min en een voeding van Vf 2000mm/min. De circulairfrees van Ceratizit is bestand tegen de krachten die op het gereedschap komen, niet alleen dankzij de geometrie maar ook de coating. Net als bij de andere high performance gereedschappen gebruikt Ceratizit voor de CCR frezen de Dragonskin coating. Deze is slijtvast en blijft ook bij hoge temperaturen in takt. De dragonskin coating staat gelijk aan een DLC coating, een kunstmatige diamantcoating. Met de CCR frezen en de trochoïdale freesstrategie, spaart Frace Bike alleen al bij de achterwielophanging 40 minuten bewerkingstijd uit. Het frame wordt in twee opspanningen gefreesd.

Frace Bike is niet de enige dat aan nieuwe productieconcepten voor bijzondere fietsen werkt. In Limburg heeft een consortium de 100% Limburg Bike ontwikkeld, lichtgewicht en circulair dankzij de combinatie van moderne materialen, nieuwe lijmen en 3D printen. Zeg het maar: wordt het additieve en subtractieve productie?

60 uur op de machine

Bernd Iwanow wil het trochoïdaal frezen ook voor andere delen van het mountainbike frame toepassen. Dan denkt hij nog eens zoveel tijd te kunnen besparen. Dat neemt niet weg dat de productie van één frame momenteel zo’n 60 uur kost. Kopers moeten dan ook € 5000 neertellen voor één frame. Professionals die de afgemonteerde Frace Bik F160 hebben getest, zijn echter enthousiast. De fiets heeft inmiddels het EFBER-certificaat voor enduro bikes gekregen. Frace Bike start deze maand de verkoop.

1 gedachte over “Frame Frace Bike F160 uit massief vliegtuigaluminium gefreesd

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest