Ook de tweede sessie van Automation Team Day die RoboJob samen met Okuma in Duitsland heeft georganiseerd, is succesvol verlopen. Hoewel er in de markt nog veel onzekerheid heerst, merken beide bedrijven dat Duitse metaalbedrijven weer vooruit durven te kijken. En een steeds grotere groep is overtuigd dat automatiseren moet, zeker nu OEM’ers hun supply chains herschikken en er werk begint terug te komen naar Duitsland.


Het concept van Automation Team Day is aangeslagen. Alle deelnemers werden vanaf het begin verdeeld in vier groepen. Met headsets en microfoons voor elke deelnemer, startte elke groep bij een andere demo-opstelling, zoals de Okuma MULTUS B400II Serie met RoboJob Pallet-Load System en de Okuma LB3000 EXII Serie met RoboJob Turn-Assist 270i. “Een noodgedwongen aanpak vanwege de Coronaregels,” zegt Norbert Teeuwen, President Okuma Europe. “Maar het heeft zich ook voor de toekomst bewezen.” Okuma heeft het zelf eveneens toegepast tijdens de recente Turbine Machining Days in Krefeld. Het voordeel van deze aanpak is volgens Norbert Teeuwen dat er meer interactie is met de deelnemers. “Anders zijn er altijd wel mensen die komen kijken, niets durven vragen en eigenlijk niet goed geïnformeerd weer naar huis gaan.”

RoboJob en Okuma tonen met Automation Team Day succesvolle Coronaproof huisshow

Uitweg uit de crisis

De beide Automation Team Day events hebben op een goed moment plaatsgevonden. Okuma ziet vanaf september dat de interesse om te investeren toeneemt. Klanten zien weer een weg uit de crisis, hoewel Norbert Teeuwen er meteen aan toevoegt dat de oplopende besmettingen in heel Europa de laatste week opnieuw voor onzekerheid zorgen. “Maar de terugslag zal niet zo erg zijn als in het voorjaar omdat bedrijven weten welke maatregelen ze moeten nemen om te kunnen blijven produceren. Ze weten wat wel en niet kan; klanten kunnen er beter mee omgaan.” Ook RoboJob kent na de zomer goede weken, voegt Jelle De Roovere, directeur van RoboJob Deutschland, toe. “De orderintake in de laatste vijf weken is positief, eigenlijk normaal zoals vorig jaar.” Hij merkt wel dat sommige bedrijven aarzelen en door de onzekerheid wachten met het concretiseren van een aanvraag in een order.

Glocalization en robotisering

De gebeurtenissen in de afgelopen maanden hebben bij Duitse bedrijven een verandering op gang gebracht over hoe ze denken over automatiseren. Klanten van RoboJob wisten al dat automatisering hen flexibeler maakt. Jelle De Roovere: “In het voorjaar kregen we spontaan e-mails van klanten die meldden dat ze ondanks Corona doorwerkten.” Hij merkt dat het anders denken over automatisering nu bij meer bedrijven postvat. “Daarom ben ik trots dat we dit evenement samen met Okuma hebben georganiseerd. Vandaag (de 2e dag van het event, red.) hadden we negen mensen op de wachtlijst, het beste bewijst dat we op de juiste weg zijn.” De toegenomen belangstelling voor automatisering komt volgens van Okuma Europe President Norbert Teeuwen mede doordat werk begint terug te komen uit lage lonen landen. OEM’ers heroverwegen hun supply chains nu die in het voorjaar plots onderbroken werd door lockdowns in meerdere landen. “Men begint na te denken hoe we de series die terugkomen winstgevend kunnen produceren in hoge lonen landen.” Glocalization, is het nieuwe buzzword. “Daarvoor kopen ze automatisering”, zegt Jelle De Roovere.

Baden-Württemberg steunt mkb-maakbedrijf met 20% subsidie op investering in digitalisering

Norbert Teeuwen (links), President van Okuma Europe, samen met een team van Okuma Europe op de tweede dag van Automation Team Day.

Overheidssubsidie voor digitalisering

Zowel bij Okuma als RoboJob merkt men wel dat lang niet alle bedrijven voldoende cash hebben om te investeren. Uitgerekend tijdens de tweede Automation Team Day heeft het Bundesland Baden-Württemberg bekend gemaakt dat bedrijven die investeren in digitalisering, tot maximaal €250.000, zo’n 20 procent van de investering terugbetaald krijgen door de overheid. Ook robotisering komt hiervoor in aanmerking. Jelle De Roovere: “Ik hoop dat meer landen met een soortgelijke regeling komen. Dit ondersteunt kleine bedrijven echt.” Zeker als het een regeling is zonder veel papierwerk, vult Norbert Teeuwen aan.  

Vaker samenwerken

RoboJob en Okuma willen de samenwerking rond Automation Team Day een vervolg geven, bijvoorbeeld door in de Technical Centers van Okuma in Duitsland dit te herhalen. De automatiseringsoplossingen van RoboJob concurreren niet met de eigen automatisering van de Japanse machinebouwer, zegt Norbert Teeuwen: “We bedienen elk een andere groep.” De relaties tussen beide partijen zijn al langer goed. Dat heeft er volgens Jelle De Roovere onder andere voor gezorgd dat de interface tussen een robotcel van RoboJob en een Okuma CNC-machine plug and play is geworden. Dat hebben de twee bedrijven ook tijdens Automation Team Day laten zien, zowel op de Multus als de LB3000 EXII machine. Norbert Teeuwen verwacht dat dat het eenvoudig koppelen van een robot aan een CNC-machine een belangrijker thema wordt. “Bedrijven zijn blij als de automatisering en machine uit een hand komen of er een sterke relatie tussen de partijen is. Niemand wil een tegenslag met automatisering. Als ze hier zien dat het werk, geeft dat vertrouwen.”

Pin It on Pinterest