RoboJob Pallet-Load

Modern storehouse

RoboJob introduceert een nieuw automatiseringsconcept: Pallet-Load. Alhoewel: nieuw? De system integrator heeft al bij meer dan 60 klanten de oplossing om met de robot vanaf een pallet de machine te beladen, gerealiseerd. “Omdat veel bedrijven ook zwaardere stukken automatisch willen beladen”, zegt Jelle De Roovere van RoboJob. Nu is Pallet-Load een officiële productlijn.


Pallet-Load systeem al meer dan 60 keer geïnstalleerd, tot 600 kilo werkstukgewicht

Het RoboJob Pallet-Load systeem bestaat uit een robot, één of meerdere pallets die een vaste positie bij de CNC-machine krijgen en lichtschermen voor de veiligheid. De cel wordt aangestuurd door de RoboJob software, eigenlijk dezelfde als in de standaard cellen zoals de Mill- en Turn-Assist en Tower. “Door de jaren heen hebben we steeds meer vragen van klanten gekregen om ook zwaardere producten automatisch te beladen”, zegt Jelle De Roovere over het ontstaan van deze nieuwe productlijn bij het CNC automatiseringsbedrijf. Ruim 60 van deze opstellingen zijn al gerealiseerd. “Heel wat innovaties en nieuwe producten ontstaan in co-creatie”, vertelt Helmut De Roovere, CEO. “Onze klanten werken dagelijks met onze oplossingen, en heel vaak ontstaan nieuwe ideeën dan ook op de werkvloer.” 

Tot 600 kilo al gerealiseerd

Bij deze vraag naar het automatisch beladen van zwaardere werkstukken, vanaf 30 tot 50 kilogram, spelen vooral de ergonomische voordelen een rol. De robot is een gemakkelijkere en efficiëntere oplossing dan een hefkraan. Het gaat immers veelal om zwaardere onderdelen. “De zwaarste waarvoor we het Pallet-Load systeem tot nog toe hebben gebouwd, is voor werkstukken van 600 kilo”, aldus Jelle De Roovere. In feite is dat gewicht quasi onbegrensd, zolang er een Fanucrobot leverbaar is die het werkstuk (met gripper) kan handlen. Afhankelijk van de opstelling, kunnen er één tot maximaal vier pallets bij een machine komen, op een vaste plek.

De drie versies van het RoboJob Pallet-Load systeem naast elkaar.

Van zaagmachine direct naar CNC machine

Zodra de operator het onderdeel in de RoboJob besturing heeft gedefinieerd, volgt automatisch hoe hij de aanslagpennen op de pallet moet plaatsen waartegen de stukken geplaatst worden. Het grote verschil met de Turn- en Mill-Assist is dat het stapelen van de producten op een pallet enkel in de Dual of Multi versie kan. Omdat het om zwaardere werkstukken gaat, is dat minder een probleem. De pallet kan met een heftruck of pompwagen worden verplaatst. De oplossing met twee of meer pallets biedt de mogelijkheid om op één pallet het ruwe materiaal te plaatsen en op de andere de afgewerkte producten. Jelle de Roovere: “Bedrijven willen nadat op de zaagmachine het materiaal is gezaagd, deze niet meer tillen. Met deze oplossing kun je de pallet met materiaal vanaf de zaagmachine direct naar de CNC-machine brengen.” Het programmeren van de robot vergt niet meer of minder dan het programmeren van een van de andere RoboJob systemen.

Bij RoboJob draait de productie inmiddels weer volop. Sinds de zomer stijgt het aantal orders, omdat het besef hoe belangrijk automatisering is steeds meer doordringt. RoboJob wil daar op inspelen door later dit jaar nog andere nieuwe producten te lanceren.

Pin It on Pinterest