BMW investeert in de Amerikaanse startup Boston Metal. Dat heeft een technologie ontwikkeld om CO2 vrij staal te produceren. BMW ziet deze investering als onderdeel van een strategie om de CO2 -emissie in de supply chain significant te verminderen.


De Duitse autofabrikant neemt via het eigen investeringsfonds BMW i Ventures  een belang in Boston Metal. De startup gebruik geen steenkolen om staal te maken, maar elektriciteit. Deze elektriciteit komt uit hernieuwbare energiebronnen. Zo vermijdt de startup de emissie van CO2 tijdens de staalproductie, in tegenstelling tot in de huidige productiemethoden in de staalindustrie. Boston Metal wil enkele demonstratiefabrieken bouwen. Tegen het midden van dit decennium zou de technologie schaalbaar moeten zijn.

CO2 emissie in elk toeleveringscontract een belangrijk punt

De schematische weergave van het proces van Boston Metal (afbeelding BM)

Suppy chain monitoren op CO2 emissie

“We identificeren systematisch de grondstoffen en componenten in ons leveranciersnetwerk met de hoogste CO2-uitstoot bij de productie. Staal is er daar één van, maar het is van vitaal belang voor de autoproductie. Daarom hebben we ons tot doel gesteld om de CO2 uitstoot in de toeleveringsketen van staal voortdurend te verminderen. Tegen 2030 moet de CO2-uitstoot ongeveer twee miljoen ton lager liggen dan vandaag,” aldus Andreas Wendt, binnen de managementraad van de autofabrikant verantwoordelijk voor Inkoop en Leveranciersnetwerk. Lage CO2 emissie is voor BMW inmiddels onderdeel van elk contract met een leverancier. Wendt zegt het belangrijk te vinden dat elke toeleverancier productietechnieken gebruikt die voor een lage CO2 emissie zorgen. “Het gebruik van groene energie heeft daarop grote impact.” Ook probeert BMW gesloten kringlopen te creëren door restmateriaal te hergebruiken.

Hele staalwaardeketen investeert in de startup

De CO2 emissie moet dus fors omlaag. Boston Metal smelt het ijzererts in een elektrolyse cel. Dat wordt naderhand verwerkt tot staal. De elektriciteit die hiervoor nodig is, komt van hernieuwbare energiebronnen. De contacten tussen de startup en BMW bestaan al sinds vorig jaar. Boston Metal is namelijk een van de startups in de BMW Startup Garage. Nu neemt de groep dus via BMW i Ventures een belang in Boston Metal. Het is niet de enige investeerder. Tadeu Carneiro, CEO van Boston Metal: “Onze investeerders zijn actief in de gehele staalwaardeketen, van de upstream mijnbouw en ijzererts bedrijven tot de downstream eindklant, en valideren Boston Metal’s innovatieve proces om staal van hoge kwaliteit te produceren, kostenconcurrerend en op schaal.”

BMW: staal blijft ook in EV’s

Met zijn veelzijdige eigenschappen is staal een van de belangrijkste materialen in de autoproductie en zal dat ook voor toekomstige voertuiggeneraties blijven. Zelfs met de opmars van elektromobiliteit, zal staal een belangrijk bouwmateriaal blijven voor de carrosserie en vele onderdelen. Alleen al in de Europese fabrieken waar BMW carrosseriedelen pers, verwerkt de autofabrikant meer dan een half miljoen ton staal per jaar.

1 gedachte over “BMW investeert in Boston Metal dat CO2 vrij staal produceert

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest