igus fastline

Igus heeft een online configurator ontwikkeld die automatisch de noodzakelijke 3D modellen en andere bestanden aanmaakt voor het programmeren van CNC-machines. De eigen gereedschapmakerij programmeert semi-automatisch de CNC-machines voor de productie van de matrijzen. Met dit FastLine concept wordt de productietijd van spuitgietmatrijzen voor cilindrische bussen, flensbussen en ringen in speciale afmetingen teruggebracht tot zeven dagen.


Het FastLine concept van igus is er in eerste instantie voor de automobielindustrie. Daar is behoefte aan tribologisch geoptimaliseerde onderdelen die niet uit standaard onderdelen zijn samen te stellen. De productie van een spuitgietmatrijs kost doorgaans echter al zes weken. Te lang.


Levertijd maatwerk spuitgietmatrijzen zeven dagen

De freesafdeling in de igus FastLine afdeling (foto’s Igus)

Configurator voor glijlagers

Dit probleem lost igus op met een slimme tool om semi-automatisch de CNC-machines te programmeren. De klant stelt met de online configurator in enkele stappen het glijlager samen, zoals de vorm en het materiaal voor het spuitgieten. Na het invoeren van de afmetingen van het lager – binnendiameter, buitendiameter en lagerbreedte – ziet de gebruiker direct de totaalprijs voor de spuitgietproductie en kan hij bestellen. STEP-bestanden en PDF-tekeningen van het lager kunnen alvast worden gedownload voor verdere planning en ontwerp. De echte innovatie zit in de wijze waarop igus de vervolgstappen vergaand automatiseert.

Semi-automatisch programmeren van freesmachines

De software maakt namelijk automatisch de 3D modellen aan die nodig zijn om de onderdelen te kunnen frezen. Met een minimale inspanning kan de gereedchapsmakerij vervolgens de CNC-machines programmeren en de spuitgietmatrijzen voor serieproductie produceren. Igus heeft het proces verder gestandaardiseerd, wat eveneens bijdraagt aan de korte doorlooptijd. “Deze interactie van online configuratie, machinenetwerken en procesautomatisering is een noviteit op het gebied van matrijsproductie”, zegt Stefan Loockmann-Rittich, iglidur Business Unit Manager. “Hierdoor kunnen we met de FastLine-service de productietijd van spuitgietmatrijzen voor cilindrische bussen, flensbussen en ringen in speciale afmetingen die geschikt zijn voor serieproductie verkorten van zes weken naar zeven dagen.”

Met dit concept heeft igus de Excellence in Production award gewonnen in de categorie gereedschapmakers met meer dan 50 medewerkers van het Werkzeugmaschinenlabor WZL in Aken en Fraunhofer IPT. Het biedt hiermee een alternatief voor de korte doorlooptijden van 3D printen, wat altijd nog als nadeel heeft dat de materiaaleigenschappen niet volledig overeenkomen met het uiteindelijke sputigiet onderdeel, dat in de serieproductie toegepast wordt.

Pin It on Pinterest