Made-in-Europe.nu
Mapal Hydro Dream

Mapal ziet houders sectorspecifiek worden

Gereedschaphouders ontwikkelen zich steeds meer van enkel een houder in de richting van een applicatie geörienteerd element van een totale oplossing om de productiviteit te verbeteren. Mapal wil daarom meer toepassingsgerichte houders gaan ontwikkelen, zoals de Hydro Mill Chuck en Hydro Dream Chuck 4.5.


Dat zegt Dennis Minder van Mapal. Sinds kort is hij verantwoordelijk voor het totale productmanagement binnen de klemsystemen van Mapal. Hij werkt al zes jaar bij dit onderdeel van het Duitse concern. Hij ziet de gereedschapopspanning veranderen van een universeel gereedschap naar een onderdeel waaraan voor de ene toepassing andere eisen worden gesteld dan voor de andere. De houder wordt onderdeel van een breder systeem bedoeld om maximaal te kunnen verspanen.

Gereedschaphouders zoals Hydro Dream 4.5 steeds meer onderdeel van groter geheel

Dennis Minder, productmanager bij Mapal (foto’s Mapal)

Specifieke segmenten

Dennis Minder: “Daarom willen we ons in de toekomst nog meer op aparte marktsegmenten richten en houders ontwikkelen afgestemd op de specifieke eisen van die markt.” Mapal laat de breed inzetbare gereedschaphouders niet los, maar zal wel met meer specifieke systemen komen. De Hydro Dream Chuck 4.5 en Hydro Mill Chuck, twee recente hydrodehnsystemen van Mapal, zijn eigenlijk al ontwikkeld vanuit deze gedachte. De Hydro Mill Chuck is met name bedoeld voor frezers die met zeer dynamische processen zeer nauwkeurige werkstukken maken. De eisen komen onder andere van klanten uit de luchtvaartindustrie en de die & mould sector. De hydraulische gereedschapklemming speelt in op de proceszekerheid die de bedrijven in deze sectoren zoeken. Het systeem is geschikt voor spindels tot 33.000 omwentelingen per minuut.

Niet krimpen: de slanke hydrodehn gereedschaphouder (links) naast de Hydro Mill Chuck van Mapal

Slank als krimphouder maar wel hydraulisch klemmen

Om kritische onderdelen te kunnen frezen met een slanke hydraulische houder heeft Mapal de contour van een krimphouder gekopieerd naar de Hydro Dream Chuck 4.5. Hierdoor is er een slanke opnamevorm met een verjonging (zoals bij krimphouders) en hoge spankrachten en zuivere rondloop nauwkeurigheid. Mapal wil klanten hiermee overhalen om krimphouders te vervangen door de nieuwe hydrodehn houder omdat deze een positief effect heeft op zowel de oppervlaktekwaliteit als het gebruiksgemak. Mapal gaat de komende tijd het concept van de beide houders doortrekken naar andere versies.  

Pin It on Pinterest