Ondanks dat Studer een jaar geleden, bij de uitbraak van de coronapandemie, de omzet zag instorten, is 2020 uiteindelijk toch nog goed geëindigd met een flinke eindspurt in de vraag naar rondslijpmachines. Voor 2021 is het Zwitserse concern optimistisch. “Studer heeft in 2020 geïnvesteerd en dat gaan we dit jaar weer doen”, zegt Jens Bleher, CEO van Fritz Studer AG.


Dat heeft Studer bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse persconferentie, dit keer niet traditioneel tijdens Motion Meetings in Thun maar tijdens de online equivalent onder het motto Studer Fight Club. De boks- en trainingsstudio Studer Fight van waaruit het management het voorbije jaar toelichtte, past wel bij de turbulente ontwikkelingen waarmee de machinebouwer van rondslijpmachines heeft moeten afrekenen.

Verder economisch herstel merkbaar; ook klanten verwachten opleving

Fritz Studer AG CEO Jens Bleher: optimistisch over 2021.

Beter door crisis dan vorige keer

Uiteindelijk heeft het Coronajaar voor de bouwer van rondslijpmachines beter uitgepakt dan tijdens de vorige crisis, de financiële crisis in 2008/09/ “Dat is in zoverre positief omdat de totale markt in vergelijkbare mate inzakte als tijdens de vorige crisis in 2009”, zegt Sandro Bottazzo, CSO. Dit komt vooral door de orders die werden afgesloten in Azië, Latijns-Amerika en enkele incidentele Europese landen. Gaandeweg zijn meer markten gaan herstellen en december is volgens Bottazzo een goede maand geweest. Dat stemt het concern positief voor het lopende jaar. “Veel van onze klanten verwachten een sterker tweede kwartaal respectievelijk een sterker tweede helft van 2021. Daarom werden veel rondslijpmachines nog in december besteld.” Bestseller was afgelopen jaar de S33 rondslijpmachine, die in 2019 is geïntroduceerd. Daarna volgt de S31 (binnenrondslijpen) en de nieuwe favorit.

Duitse markt zwak door omslag autoindustrie

Toch gaat het niet overal even goed. Studer meldt dat met name de Duitse markt zwak is geweest. De machinebouwer schrijft dit deels aan Covid-19 toe maar voor een ander deel ook aan de omslag die de automobielindustrie doormaakt. Azië, Noord-Amerika en Noordoost-Europa hebben het best goed gedaan afgelopen jaar. Dat komt met name door de vraag van jobbers en vanuit de vliegtuigindustrie. Tijdens de pandemie met vele reisbeperkingen heeft Studer maximaal geprofiteerd van het wereldwijde decentrale servicenetwerk, waardoor meer dan 130 Studer servicetechnici wereldwijd beschikbaar zijn. Studer wil Customer Care verder uitbouwen omdat men overtuigd is dat nabijheid bij de klant noodzakelijk zal zijn in de toekomst.

Sandro Bottazza bij een speciaal beschilderde versie van de S31, een van de beste verkopende machines.(Foto’s Studer)

United Grinding Digital Solutions met umati interface

Op digitaal vlak maakt Studer het United Grinding Digital Solutions pakket direct toegankelijk voor alle klanten. Hiermee kunnen ze onder andere de productie monitoren. Fritz Studer AG gebruikt dit systeem zelf ook in de eigen fabrieken. Door gebruik te maken van de umati interface kunnen ook producten van derden gekoppeld worden. De machinebedieners krijgen via Digital Solutions direct inzicht in onder andere de onderhoudstoestand van de machine en serviceintervallen. Ook hebben ze direct toegang tot de hele historie van de slijpmachine.

Gereedschapmeting op de slijpmachine

Een innovatie bij Studer is LaserControl. Met dit systeem kan men contactloos de gereedschappen in de slijpmachine meten. Studer heeft vele jaren fundamenteel onderzoek gedaan naar het gebruik van in machines geïntegreerde lasermeettechnologie voor het meten van slijpschijven of werkstukken. Op basis van deze kennis en de allernieuwste lasermeettechniek heeft Studer de in andere industrieën gebruikte gereedschapsbewakingssystemen voor slijpmachines ontwikkeld. De nieuwste generatie van Studer’s LaserControl lasermeetsysteem is geschikt voor contactloos meten van onder andere gereedschapsnijkanten onder zware omstandigheden, maar ook voor roterende werkstukken, waardoor de meettijd aanzienlijk wordt verkort. Zeer dynamische en contactloze metingen maken ook kwaliteitsbeoordeling van zeer nauwkeurige PCD-gereedschappen mogelijk.

Pin It on Pinterest