Made-in-Europe.nu
KMWE

Tekort een chips houdt nog lange tijd aan

Het tekort aan chips houdt nog langere tijd aan. Dat hebben topmannen van Intel en het Taiwanese TSMC gezegd. In eigen land merkte KMWE topman Edward Voncken vorige week tijdens MTL Live op te verwachten dat de halfgeleiderindustrie de komende jaren een groeisector blijft.


Inmiddels heeft ook VDL Nedcar last van het wereldwijde tekort aan chips voor de automobielindustrie. De productie in Born is al voor de tweede keer stil geleged. Als je de topbestuurders van Intel en TSMC mag geloven, blijven de leveringsproblemen van chips nog wel enige tijd aanhouden, zeker in de automobielindustrie.

KMWE topman Edward Voncken: semiconductor stabiele groeimarkt

KMWE

Pas 2022 einde aan tekort?

Pat Gelsinger CEO van Intel verwacht dat het tekort voor het grootste deel van 2021 zal aanhouden. Mark Liu, bestuursvoorzitter van Taiwan Semiconductor Manifacturing CO (TSMC), verwacht dat het bedrijf tegen juni in staat is om de minimale hoeveelheden aan klanten te leveren. In zijn visie zal het tekort pas begin 2022 zijn weggewerkt. Met name de productie van chips voor de automobielindustrie gebeurt in een lange en complexe supply chain.

Stabiele groei

Goede tijden dus voor chipmachinefabrikant ASML, dat niet voor niets onlangs aankondigde de productie van de machines nog dit jaar met 30 % te willen opvoeren. De uitdaging, aldus het bedrijf, is of de supply chain dit tempo kan bijbenen. Edward Voncken, CEO van KMWE Group, verwacht dat de seconductormarkt nog wel langere tijd een stabiele groeisector voor de verspanende industrie blijft. Tijdens MTL Live, het online congres van Metaal Magazine, merkte Edward Voncken vorige week op dat ASML wereldwijd een unieke positie inneemt. “Je kunt niet om ASML heen.” Hij verwacht dat de Amerikaanse plannen voor een eigen chipindustrie de sector een enorme boost gaat geven. “De semiconindustrie is komende jaren een stabiele groeimarkt.”

Edward Voncken
Edward Voncken, CEO van KMWE Group.

Business winnen met talent

De grootste uitdaging voor de toeleveranciers is volgens hem het vinden van voldoende vakmensen. Mede door de digitalisering gaat dit vakmanschap veranderen. “Wie talent heeft gaat de business krijgen.”

Pin It on Pinterest