EMO Milano

De productie van de Europese machinebouwindustrie herstelt dit jaar tot een volume van €22 miljard. Dat betekent een groei van 9,4%. Deze cijfers heeft CECIMO bekend gemaakt bij de start van de EMO Milano. Opvallend detail: de importen uit China groeien met 26%.


Het herstel van de markt voor werktuigmachines wordt wereldwijd gedragen, maar het herstel van de Europese bestellingen ligt aanzienlijk hoger dan daarbuiten, maakte CECIMO gisteren bekend. Een minder gunstig cijfer is dat voor het marktaandeel van de Europese machinebouwers. Vorig jaar wisten de CECIMO-leden ondanks een afname van de orderomvang met 26% wereldwijd een marktaandeel te behouden van 34%. Dat krimpt dit jaar. De Europese koepelorganisatie verwacht dat dit jaar een marktaandeel in de wereldwijde productie van werktuigmachines van 32%. Wereldwijd groeien ze orders dit jaar namelijk met 14,1%.

Ondanks onzekerheden optimisme bij opening EMO

Export naar VS groeit sterk, net als import uit China

De cijfers die gisteren gepresenteerd zijn, tonen wel wereldwijde verschuivingen in de werktuigmachinemarkt. De CECIMO landen hebben in de eerste zes maanden van dit jaar hun export zien toenemen met 14%. Vooral in de VS is de groei fors, met 21%, tegenover slechts 4% groei in de afzet in China. Omgekeerd zijn de importen (waarde) van werktuigmachines en gereedschappen uit China in Europe in dezelfde periode met 26% gestegen. Importen uit Japan zijn met 11% gedaald. In totaliteit importeerde Europa voor 8% meer aan machines en tooling, een groeipercentage dat stabiel is met verleden jaar.

Luchtvaart en automotive trekken in 2022 de groei

CECIMO is voor komende jaren positief. De vraag naar machines in Europa blijft nog enkele jaren groeien, in 2022 met 14,6% en in 2023 met 6,1%. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van Oxford Economics, dat twee keer per jaar een update geeft over de machinemarkt. Met deze groeivoorspellingen komt de Europese markt in 2023 weer in de buurt van die van 2019, het topjaar. Hoewel alle sectoren een positieve groei laten zien, verwachten de onderzoekers de sterkste groei volgend jaar in de luchtvaartindustrie en de productie van auto’s en onderdelen voor de automobielindustrie.

Onzekerheden blijven

“Alle industrieën en landen zullen in werktuigmachines moeten investeren om de productiviteit te verbeteren en de internationale inspanningen om de klimaatverandering aan te pakken, te ondersteunen”, zegt Marcus Burton, voorzitter van het economisch comité van CECIMO. Ondanks de positieve verwachtingen, sluit men de ogen niet voor mogelijke moeilijkheden die nog kunnen opspelen, zoals het onzekere politieke klimaat, onderbrekingen van aanvoerketens, tekorten aan materialen en onderdelen en de stijgende prijzen ervan en een Deltavariant van het coronavirus die nog kan opspelen.

Pin It on Pinterest