MikroTurnGrind 650V

Hembrug Machine Tools presenteert op de EMO Milano de geheel nieuwe verticale harddraai-/slijpmachine voor werkstukken tot 1.000 mm doorsnede. De nieuwe machine heeft een gereedschapswisselaar met 46 posities voor het opbergen van de draaigereedschappen en slijpschijven. De herhaalnauwkeurigheid van de machine is 0,2 micron.


Hembrug Machine Tools, tegenwoordig onderdeel van Danobat Group, heeft sinds de vorige EMO flink ontwikkeld. Naast de geautomatiseerde MikroTurnGrind introduceert de Nederlandse machinebouwer deze week in Milaan een verticale variant. Door beide technieken te combineren in één machine, kunnen gebruikers voor elk deel van het oppervlak van een werkstuk de bewerkingstechnologie kiezen die het meest geschikt is, harddraaien of slijpen. Zo kunnen werkstukken tot 1.000 mm doorsnede compleet bewerkt worden in één opspanning. Ook kunnen sommige materialen alleen met slijpen bewerkt worden.

46 gereedschappen automatisch wisselen

Voor het wisselen van de draaicilinder en slijpspil wordt gebruik gemaakt van een geautomatiseerd systeem in de Z-as dat bestaat uit een Hirth-koppeling met bewezen, langdurige nauwkeurigheid, betrouwbaarheid en robuustheid. De slijpspil versnelt tot max. van 12.000 tpm en traploos kan worden ingesteld in een hoek tussen +/- 115°. Om een hoge nauwkeurigheid te garanderen, wordt de MikroTurnGrind 650V standaard geleverd met een 800 rpm hydrostatische werkspindel met een runout van < 0,2 micron (TIR en hydrostatische X- en Z-as geleiders met een herhalingsnauwkeurigheid van 0,2 micron. Thermische stabiliteit wordt bereikt door kritieke machinecomponenten te koelen door de olietemperatuur op 20 °C ± 0,1 °C te houden. Het hydraulische aggregaat, de koelmachine en de elektrische kast zijn geïntegreerd in de afschermingsstructuur. Het totale machinegewicht is ongeveer 12 ton. Een Siemens 840D SL-besturing maakt standaard gebruik van gebruiksvriendelijke Danobat-slijpsoftware.

Automatisering

Eerder ontwikkelde Hembrug al de MikroTurn. Deze wordt nu uitgebreid met een robotcel, voor het automatisch beladen van de werkstukken. Hiermee tilt de machinebouwer het precisiebewerken naar een hoger niveau, omdat de ultra precieze onderdelen nu ook onbemand bewerkt kunnen worden.

Pin It on Pinterest