RoboJob maakt de stap naar de Amerikaanse markt. Met de slogan Make it in the USA again gaat RoboJob samen met de Amerikaanse partner Fusion OEM in de VS de markt op. “Wij zien er veel toekomst voor de lokale industrie, die werk ziet terug komen maar ongelooflijk moeilijk technisch personeel vindt. Daar gaan we de lokale bedrijven bij helpen”, zegt Jelle De Roovere, bij RoboJob actief met de ontwikkeling van de internationale markten.

De Amerikaanse markt is niet helemaal nieuw voor de Belgische fabrikant van automatiseringsoplossingen. In de VS draaien al zo’n 15 systemen van RoboJob. “Bij één Amerikaanse klant alleen al 7”, zegt Jelle De Roovere, die het afgelopen jaar veel tijd heeft geïnvesteerd in het zoeken naar de juiste partner. “De coronacrisis heeft ons iets meer lucht gegeven om de juiste partner te zoeken voor RoboJob USA. Deze stap is voor ons een giga stap.”

CNC-systeemintegrator start met Amerikaanse partner RoboJob USA

RoboJob USA: de Mill-Assist bij een HAAS verticaal bewerkingscentrum.

Europa blijft hoofdmarkt

Het vinden van een goede partner is voor RoboJob een voorwaarde geweest om structureel de Amerikaanse markt te gaan bewerken. Dat mag niet ten koste van de aanwezigheid op de Europese markt gaan. De fabriek in Heist-Op-den-Berg beschikt over voldoende capaciteit om de extra vraag vanuit de VS aan te kunnen, ondanks dat RoboJob dit jaar al 85 systemen heeft verkocht. “Een record. De laatste maanden groeit het aantal aanbiedingen dat we maken enorm, ook bij nieuwe klanten”, zegt Jelle De Rovere. In de tien jaar dat RoboJob bestaat, heeft het wereldwijd al meer dan 1.000 systemen geïnstalleerd.

Fusion OEM heeft zelfde achtergrond als RoboJob

De Amerikaanse partner is Fusion OEM, een CNC-systeemintegrator voor robots, gericht op het automatiseren van machinebelading voor CNC-draai- en freesmachines. Net als RoboJob mede-oprichter Helmut De Roovere runt Fusion OEM oprichter en CEO Craig Zoberis al jaren een toeleveringsbedrijf voor draai- en freeswerk.  Omdat hij de voordelen van automatisering ziet, is hij zijn eigen oplossingen voor CNC-draai- en freesmachines gaan ontwikkelen. “We hebben zoveel gemeenschappelijk”, zegt Craig Zoberis, “je zou het bijna niet geloven.  Dit lijkt een ‘match made in heaven’.  We waren op zoek naar een geschikte partner om de Amerikaanse markt in CNC-automatisering verder te laten groeien, en kwamen eigenlijk al een paar RoboJob-installaties tegen.  We waren erg onder de indruk van de technologie en nu kruisen onze wegen elkaar weer.” 

Graig Zoberis komt uit dezelfde situatie als RoboJob co-founder Helmut De Roovere. Hij noemt de samenwerking dan ook een “match made in heaven”.

Glocalisation zorgt voor booming markt

Dit biedt RoboJob een uitgelezen kans, voegt Jelle De Roovere hieraan toe. Om de Amerikaanse markt structureel te kunnen bewerken, is een partner die de Amerikaanse cultuur en manier van zaken doen kent, noodzakelijk. Bovendien kan een lokale partner als Fusion OEM gemakkelijker ondersteuning bieden en voor een snelle ingebruikname zorgen. Jelle De Roovere is overtuigd dat de Amerikaanse markt gaat groeien. “De VS hebben ongelooflijk veel werk zien wegvloeien naar low cost countries. Door de Make America Great Again campagne van Trump is men dit gaan beseffen en is men begonnen werk terug te halen.” Glocalisation, een trend die na de uitbraak van het coronavirus echt op stoom komt, speelt in de VS heel erg. AMT, de Amerikaanse organisatie voor de technologische industrie, meldde onlangs dat de orders voor CNC-machines en gereedschappen in februari met 34,2% zijn gegroeid vergeleken met februari 2020. Het is de vierde achtereenvolgende maand dat de orders in de VS groeien. AMT verwacht dat dit het begin is van een duurzame opleving van de markt na de recessie van 2020.

Met plug and play automatisering helpt RoboJob Amerikaanse maakbedrijven te profiteren van glocalisation.

Gebrek aan vakmensen oplossen

Als variant op de slogan van de vorige Amerikaanse president gaat RoboJob de markt op met Make it in America again. Om dit waar te maken, moeten de CNC-maakbedrijven ginder automatiseren. “Ze vinden geen technisch geschoold personeel om de machines te bedienen. Personeel vinden is er ongelooflijk moeilijk. Daar gaan wij ze met onze robotbeladingssystemen bij helpen.”

Fusion OEM en RoboJob beginnen met de RoboJob Turn- en Mill-Assist Series aan te bieden in de Verenigde Staten. Dat gebeurt vanuit de RoboJob USA vestiging in Chicago. De eerste 12 systemen zijn al onderweg vanuit België. Vanaf mei worden er intensieve opleidingen door RoboJob NV bij Fusion OEM gepland en in juni stapt Jelle De Roovere zelf in het vliegtuig om met de Amerikaanse partner de verdere lijnen uit te zetten.

2 gedachten over “RoboJob ziet groeimarkt in de Verenigde Staten

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest