TNC7

Heidenhain heeft een compleet nieuwe CNC besturing ontwikkeld, de TNC7. Het gaat hier om een nieuw besturing, die intuïtieve bediening combineert met digitale oplossingen uit het Digital Shop Floor aanbod van Heidenhain. Hierin zit onder andere de StateMonitor software maar ook nieuwe monitoring en beheersoftware.


De nieuwe CNC besturing is een grote stap richting de digitalisering van de maakprocessen  in de verspaning. Tegelijkertijd laat Heidenhain niet alles uit het verleden los, de basis blijft Klartext, aangevuld met slimme functies. In de besturing zit een nieuwe versie van Dynamic Collision Monitoring, dat nu ook botsingen met gereedschaphouders vroegtijdig signaleert. Helemaal nieuw is TNC Proces Monitoring. Deze functie leert van het frezen van een referentiewerkstuk. Tijdens het bewerken van de volgende serie, detecteert de software afwijkingen en regelt de bewerking hiervoor bij. In feite monitort deze functie de kwaliteit van het proces tijdens de serieproductie.

Nieuwe CNC besturing gebaseerd op Klartext maakt stap naar digitalisering

Heidenhain TS760

Programmeren door te tekenen

Een van de nieuwe features is dat de operator een contour direct op het touchscreen van de terminal kan tekenen, waarna TNC7 dit omzet in een programma. Dit betekent tevens dat programma’s geschreven voor oudere Heidenhain-besturingen nog steeds gebruikt kunnen worden. Omgekeerd kan men een deel van een Klartex programma naar het werkgebied slepen. De TNC7 besturing converteert het programma automatisch in een grafisch model, inclusief de weergave van relevante gegevens.

Digitale werkplaats

Heidenhain geeft de operator met de nieuwe TCN7 besturing de tools in handen die in de digitale werkplaats gevraagd worden. Alles is sterk gericht op de taken die de operator uitvoert. Een van de meest in het oog springende vernieuwingen in de besturing is integratie van StateMonitor, de Heidenhain-software voor het acquireren van machine data. Nieuw is ook de digitale tweeling van de machine. De operator ziet op het bedieningsscherm een realistisch model van de CNC-machine voor het eenvoudig aanpassen van programma’s. De programma’s die de operators aan de machine maken met behulp van de digital twin, worden via StateMonitor op het juiste moment gestart.

De trochoidaal freesstrategie is verbeterd (foto’s Heidenhain).

Nieuwe freesstrategieën

Dat geldt eveneens als er speciale freesstrategeiën worden gekozen, zoals de nieuwe generatie Optimized Contour Milling (OCM), de trochoïdaal strategie van Heidenhain. Met de nieuwe generatie OCM kunnen in een bredere range werkstukken kamers en eilanden worden uitgefreesd met geoptimaliseerde parametersettings. Hierdoor verbetert de productiviteit en wordt de standtijd van de gereedschappen verlengd. Op de EMO in Milaan demonstreert Heidenhain de nieuwe oplossingen als een doorlopende digitale workflow.

Nauwkeurigheid 5-assers meten

Het Duitse concern introduceert tevens nieuwe meetgereedschappen. De TS 760 is een nieuwe taster voor snelle precisie 3D meten, tot 1000 mm/minuut. Een ander kenmerk van deze taster is de geringe kracht waarmee het werkstuk getast wordt. Een tweede nieuwe meetoplossing, om de nauwkeurigheid van de CNC-machine te meten, is RVM 4000. Het systeem meet met een nauwkeurigheid van beter dan 1 arc seconde  de positioneernauwkeurigheid van draaitafels en zwenkassen.  

1 gedachte over “Heidenhain TNC7 geeft operator digitale tools in handen

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest