Hanwha heeft het 3D vision systeem voor de HCR-A serie cobots klaar. Dit vision systeem gebruikt Kunstmatige Intelligentie om het beeld te herkennen. Hiermee gaat assemblage in de metaalindustrie een nieuwe fase in.


Dymato Automation, distributeur van Hanwha cobots, liet onlangs tijdens De Nederlandse Metaaldagen enkele toepassingen zien van de cobot in de Nederlandse maakindustrie. Onder andere demonstreerde Dymato Automation de Cobot CNC Belader, een systeem ontwikkeld door De Jong Engineering, een van de system integrators die de Hanwha cobots inzet. Deze toepassing geeft aan hoe assemblage in de metaalindustrie geïntegreerd kan worden in het verspanend proces.

Hanwha cobot met 3D Vision vergroot inzetbaarheid van cobots in de metaalbewerking

CNC Belader doet het werk van 3 assemblagemedewerkers

De Jong Engineering ontwikkelt en bouwt zowel serie- als maatweerkoplossingen voor Industrie 4.0. Zo heeft de system integrator de Cobot CNC Belader ontwikkeld voor het automatisch handlen van onderdelen, die rechtstreeks van een productiemachine komen, en het assembleren ervan. Daarbij wordt gebruik gemaakt van 3D vision. De cobot pakt een voorbewerkt metalen onderdeel dat via een transportband wordt aangevoerd. Omdat de onderdelen rechtstreeks uit de CNC-draaimachine komen, houdt de cobot deze eerst  onder een unit die het onderdeel schoon blaast. Daarna wordt het nog in een reinigingsbad gedompeld. Vervolgens plaatst de cobot het onderdeel op een speciale unit waarin, toegevoerd vanuit een hopper, een plastic dop op het onderdeel wordt geschroefd. Als laatste stap plaatst de cobot 50 stuks van het geassembleerde product in een doos en neemt een monster voor de controle. Het systeem voert bij de eindklant het werk uit van 3 assemblagemedewerkers.

Assmblage en binpicking

Hanwha wil met het 3D Vision systeem de inzetbaarheid van de cobot in de maakindustrie verder verbreden, met name als het om assemblage gaat en binpicking bij bewerkingsmachines. Doordat de 3D VIsion camera de producten herkent, wordt de oriëntatie op de aanvoerband minder belangrijk. Hanwha gebruikt voor de beeldherkenning Kunstmatige Intelligentie. De Machine Learning algoritmen herkennen de vorm en sturen de positionering van de grijper van de cobot.

Dymato Automation organiseert 13 oktober samen met Hanwha in Veenendaal de Hanwha Cobotdag. Dan wordt de Hanwha 3D vision technologie officieel gepresenteerd, naast andere oplossingen zoals de AMR en LGV, twee mobiele cobotsystemen. Aanmelden voor deze dag is verplicht.

Pin It on Pinterest