Makino a40 SE

Makino introduceert een upgrade van het a40 bewerkingscentrum. De a40 Special Edition is met name bedoeld voor het efficiënter bewerken van aluminium spuitgietdelen. Met een aantal specifieke technologieën brengt Makino de cyclustijd bij het bewerken van deze onderdelen terug en zet het een stap richting nul stilstand tijdens de productie. Ook past Makino hydro-cycloonfiltratie om zeker te zijn van uiterst schoon koelmiddel.


De Japanse machinebouwer heeft de a40 SE ontworpen op basis van Makino’s Intelligent R.O.I. (Reduction of Inertia) filosofie. Zo versnelt de direct drive spindel tot 20.000 tpm in slechts 1,5 seconde en biedt de betrouwbaarheid van een HSK-A63 met de prestatievoordelen die doorgaans geassocieerd worden met BT30 boor/tap opnames 30 conische boor tapoplossingen. Het spiltoerental van de a40SE betekent een forse verbetering ten opzichte van de oude a40 met 12.000 tpm. Het resultaat is dat de a40 SE veel voorkomende tapwerkzaamheden snel afrondt dankzij de stabiele tapsynchronisatiesnelheid van 6.000 tpm. De totale taptijd wordt zo’n 45% gereduceerd tot 0,5 tot 0,7 seconde per gat.

Verlenging van standtijd van het koelsmeerbad

Filtratie koelsmeermiddel voorkomt vorming van bezinksel

Het koelsmeermiddelbeheer is altijd een punt van aandacht bij het bewerken van aluminium onderdelen. Makino heeft voor deze machine het spanen- en koelmiddelsysteem voorzien van een hydro-cycloonfiltratie om zeker te zijn van uiterst schoon koelmiddel. De hydro-cycloon vult een ´ultra-clean´ reservoir met tot 20 μm gefilterd koelmiddel. Vanuit dit reservoir wordt het koelmiddel toegevoerd aan de spil en de conische koelmiddelpompen. Deze manier van filtreren reduceert het bezinksel dat vaak ontstaat bij aluminiumtoepassingen drastisch. Hierdoor neemt de standtijd van het bad toe. Makino zegt dat de preventieve onderhoudsintervallen voor het reinigen van het reservoir hierdoor verlengd worden. Speciale sproeiers zorgen voor een efficiënte verwijdering van de spanen. Grote hoeveelheden koelmiddelen zorgen voor een goede afvoer van de spanen naar de spanentransporteur.

Voorbereid op automatisering

Makino bouwt de machine vanaf de basis voorbereid op automatisering. De palletwisselaar, CPH (continuous pressure hydraulic) hydraulische leidingen (type upper on-line/8+8 poorten), robotinterface en automatische deuren behoren tot de standaarduitrusting. Bovendien is het gereedschapmagazijn vervangen door een compacte stalen ring waarin plaats is voor 60 gereedschappen, de helft meer dan in de vorige a40. De voorbereidingstijd voor ene gereedschapwissel ligt tussen de 2,9 en 4,8 seconde. De Inertia Active Control registreert het totale gereedschapgewicht en optimaliseert de versnelling waarmee de ring draait. Daarmee wordt de voorsorteertijd voor het gereedschap zo kort als mogelijk gehouden.

Makino zet met het nieuwe a40 bewerkingscentrum tevens een nieuw machinedesign in de markt.

1 gedachte over “Makino a40 SE voor efficiënte bewerking aluminium onderdelen

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest