De Duitse machinebouwers kunnen hun orders niet meer altijd vertalen in een afgeronde transactie. Leveringsproblemen en stijgende materiaalprijzen gooien roet in het eten. Machines kunnen dikwijls alleen met vertraging geleverd worden. Daarom stelt de VDW de omzetverwachtingen voor dit jaar naar beneden bij. In 2022 moet de omzet weer kunnen groeien met dubbele cijfers.


Het zijn gemengde signalen die de Duitse machinebouwers via hun koepelvereniging VDW afgeven. Positief is dat de orders in het derde kwartaal 69 procent boven die van een jaar geleden lagen. Voor de Duitse markt ligt dit percentage op 67 procent, voor alles buiten Duitsland 71 procent.

VDW ziet toenemende impact supply chain probelemen op resultaten machinebouwers

Duitse automobielindustrie trapt op de rem

Zet je de ordergroei echter af tegen 2019, wat een realistischer beeldt schetst, dan valt de groei eigenlijk wel mee. Of tegen. In de eerste 9 maanden van dit jaar is er sprake van slechts 4% groei vergeleken met twee jaar geleden, voordat Corona de wereld in zijn greep kreeg. Zoom je verder in, dat doet Duitsland het helemaal niet goed. Ten opzichte van 2019 krimpt de markt dit jaar met 12 procent. En dat heeft te maken met het tekort aan chips in de automobielindustrie. Wilfried Schaefer, directeur: “De zo belangrijke automobielindustrie lijdt vooral onder het chipschaarste in Duitsland en bezuinigt daarom op investeringen.”

Oostenrijk en Italië groeien heel sterk

De Duitse machinebouwers moeten het dit jaar dan ook vooral hebben van klanten buiten de thuismarkt. Die hebben inmiddels voor 13 procent meer aan orders geplaatst dan in het laatste pre-coronajaar. Twee derde van de top 15 landen voor de VDW-leden zitten dan ook alweer boven de niveaus van 2019. Achterblijvers zijn Polen, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Oostenrijk en Italië, twee landen waar de overheden zeer aantrekkelijke stimuleringprogramma’s voor de industrie hebben opgezet, doen het extra goed.

Optimisme voor 2022

Zoals de autofabrikanten last hebben van schaarste aan chips, zo worstelen ook de werktuigmachinebouwers met tekorten aan met name elektronicacomponenten. “Ook andere onderdelen worden met vertraging geleverd en vaak nog tegen hogere kosten. “De orderniveaus zijn goed. Knelpunten in de bevoorrading en scherpe prijsstijgingen van grondstoffen en componenten vertragen in toenemende mate de zaken”, zegt Wilfried Schäfer. Voor 2022 is hij echter optimistisch. Hij verwacht dat de toeleverketens volgend jaar stabiliseren. Dan kan de machine-industrie verder herstellen.

In maart 2022 organiseert de VDW samen met de Messe Düsseldorf weer een fysieke editie van de Metav.

1 gedachte over “Duitse machinebouwers: wel orders maar geen transacties

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest