Via twee nozzles leidt Ceratizit de koelemulsie bij het groefsteken zowel van onder als van boven op de snijkant. De ene nozzle richt de koelemulsie van boven op  het spaanvlak, een tweede is gericht vanaf onder op het vrijloopvlak. Het resultaat van deze DirectCooling in de Monoclamp GX-DC gereedschaphouder is een hogere standtijd van het gereedschap, betere procesbetrouwbaarheid en een hogere productiviteit.


Het DirectCooling systeem verbetert niet alleen de koeling bij het groefsteken, maar eveneens de spanenafvoer. Dat wil anders wel eens een probleem zijn, omdat de snijkant wordt ingekapseld door de spanen aan de bovenkant, de wisselplaat aan de onderkant en het werkstuk aan de zijkanten. De spanen laten zich doorgaans alleen verwijderen met overvloedig gebruik van koelmiddel.

Koeling door de houder en twee nozzles

Spanen worden effectiever afgevoerd

Snellere wisseling

Ceratizit lost dit op met de Monoclamp GX-DC DirectCooling houder. Twee koelkanalen lopen door de houder en via de nozzles wordt het koelmiddel effectief gericht op het snijvlak. De houder heeft verder nog een nieuwe zitting voor de wisselplaat. Hierdoor verbetert de stabiliteit van het gereedschapsysteem. De klemschroef laat zich nu zowel van boven als van onderop bedienen, voor een snelle wisseling van de plaat.

Dubbel tandprofiel: meerdere manieren inzetbaar

Een ander punt wat bijzonder is aan deze VDI houder van Ceratizit, is het dubbele tandprofiel. Hierdoor kan men het gereedschap normaal en ondersteboven inzetten. Ook kan de houder gebruikt worden voor zowel links als rechts gereedschap, doordat men de onderlegplaten aan zowel de onder- als bovenkant kan plaatsen. Doordat de lengtes van alle DirectCooling houders optimaal op elkaar afgestemd kunnen worden, ontstaat er geen interferentie

Pin It on Pinterest