Green deal

Duitse hoogleraren schrijven position paper over nieuw concept voor circulaire productie dat aansluit op Green Deal


Is de Update Factory de duurzame toekomstversie van de huidige fabriek? Als het aan de professoren van het Wissenschaftliche Gesellschaft für Produktentwicklung (WiGeP) ligt wel. Samen met hum collega’s van de productietechnologie, WGP, hebben ze een blauwdruk beschreven van de duurzame Update Factory waarin producten meerdere keren in hun levenscyclus aangepast worden aan de laatste stand der techniek en design. De fabriek voor het Green Deal tijdperk?


Duurzaamheid: dat wordt misschien wel het thema van 2022. En anders zeker van de jaren die hierna volgen. Een aantal Duitse hoogleraren uit zowel de productietechnologie als de productontwikkeling hebben zich het hoofd gebroken over hoe de maakindustrie hierop kan inspelen. Hoe kunnen producten én de fabrieken waarin ze worden gemaakt duurzamer werken?

Update Factory helpt de Green Deal doelen te implementeren

Green deal
Producten updaten leidt tot heel andere logistieke stromen in de productie (Foto KIT)
Professor Volker Schulze.

Circulaire economie

“We hebben helemaal opnieuw nagedacht over duurzaamheid. De Update Factory zou een grote stap zijn in de richting van de dringend noodzakelijke circulaire economie,” benadrukt Prof. Volker Schulze, hoofdauteur van de WGP en woordvoerder van het Instituts für Produktionstechnik wbk van het Karlsruher Institut für Technologie (KIT). Met hun aandacht voor circulariteit in de maakindustrie willen ze eigenlijk de toekomst van Duitsland als productieland veilig stellen. “Met de Update Factory kunnen wij als rolmodel dienen voor het bereiken van klimaatbeschermingsdoelstellingen en het implementeren van de Europese Green Deal doelen. Ze heeft zeker het disruptieve potentieel om waardecreatie op een economisch en ecologisch duurzame manier opnieuw vorm te geven”, zo voegt mede-auteur Prof. Frank Mantwill, verbonden aan de Helmut-Schmidt-Universität in Hamburg toe. Op dit moment is de Duitse industrie goed voor 20% van de totale CO2 emissie in Duitsland.

Sterk wisselende ingangsstromen van materialen

Wat bedoelen ze nu met hun Update Fctory? De hoogleraren willen hiermee de industrie laten zien dat producten in de toekomst terugkomen naar de fabriek om een update te krijgen. Dat is zowel een technische update als een aanpassing van het design. Dan gaan we weer verder met hun productlevenscyclus. De industrie zal hiervoor nieuwe verdienmodellen ontwikkelen. Maar het vergt vanaf het begin ook veel wat betreft productontwikkeling. “De fabrikanten moeten in generaties denken en zij moeten de logistiek als het ware omkeren”, zegt professor Schulze over de betekenis voor de productieomgeving. “In de productie, moeten zij het hoofd bieden aan zeer verschillende toestanden waarin de te produceren producten de fabriek binnen komen.” Daarin verschilt de Update Factory wezenlijk van de huidige fabrieken, waar de inkomende materiaalstromen meestal zeer gecontroleerd en gedefinieerd zijn.

Productontwikkeling grijpt over meerdere fasen levenscyclus heen

Professor Frank Mantwill.

Het vergt ook dat vanaf het begin van productontwikkeling nagedacht moet worden over hergebruik en het update van een product. Productontwikkeling grijpt over de verschillende generaties tijdens de levenscylus heen. Ook qua verdienmodel vergt het aanpassingen: hoe regel je bijvoorbeeld de garantie? Of de productie van vervangingsdelen die nodig zijn? In hun posiotionpaper geven de Duitse wetenschappers meerdere voorbeelden, onder andere van een werktuigmachine die geretrofit wordt maar ook de reminstallatie van een auto of e-cargobies. Met 12 stellingen willen ze de discussie aanzwengelen. De hoogleraren zelf zijn overtuigd dat de Update Factory bijdraagt aan het behoud van arbeidsplaatsen in Duitsland. “Omdat de nodige knowhow alleen hier beschikbaar is”, aldus Schulze.

Je kunt het position paper van de WGP en WiGeP downloaden van de website van de WGP

Pin It on Pinterest