operational excellence

Teqnow heeft de onderwerpen duurzaamheid en energietransitie toegevoegd aan de lijst met thema’s waar het kennisplatform zich op richt. Het zijn beide onderwerpen waarvoor de interesse in het mkb-maakbedrijf groeit.


Onlangs meldde zich het 1000e lidbedrijf bij Teqnow, onderdeel van Koninklijke Metaalunie waar alles draait om kennisoverdracht om daarmee de concurrentiepositie van de bedrijven te vergroten. Steeds vaker vragen bedrijven naar kennis over duurzaamheid, circulaire economie en de energietransitie. Teqnow merkt dat al veel mkb-ondernemers gericht met deze onderwerpen aan de slag zijn en dit verder willen versterken.

FME-analyse als tool voor duurzamer produceren

Teqnow benadert ook deze onderwerpen vanuit de praktijk van alle dag in de industrie en legt een link naar nieuwe technologie. Jo van de Put, Teqnow adviseur: “Bijna elk technisch product bevat drie tot vier keer méér materiaal dan nodig is omwille van de veiligheid. Bij constructies wordt gewerkt met veiligheidsfactoren om de onzekerheden af te dekken. Onzekerheden kunnen echter ook verminderd worden door bijvoorbeeld FEM-analyses uit te voeren. Hierdoor kunnen veiligheidsfactoren worden verminderd en is voor hetzelfde product vaak veel minder materiaal en energie nodig.” Deze oplossingen zijn direct toepasbaar.

Afbeelding: Teqnow

Waterstof en circulair produceren

In april organiseert Teqnow de eerste twee activiteiten rond de nieuwe thema’s. Op 11 april is er een fysieke bijeenkomst rond het onderwerp Waterstof, is dat iets voor mijn bedrijf? Op 20 april is er een webinar waarin wordt ingegaan op de eerste stappen naar circulair produceren. Om mee te kunnen doen, moet men lid zijn van Teqnow. Dat is gratis voor leden van Koninklijke Metaalunie; niet-leden betalen € 250 per jaar.

In de nieuwe editie van Solutions Magazine die eind maart verschijnt, kun je een uitgebreider artikel lezen over Teqnow en hoe het Metaalunie-onderdeel de interesse van mkb-ondernemers voor smart industry weet te vinden.

Pin It on Pinterest