VDL Toelevering

VDL Groep heeft vorig jaar een krachtig herstel gezien in met name Toelevering en Eindproducten. Ook de omzet bij Bussen groeiden, maar leverde verlies op. De omzet van VDL Nedcar is gedaald, maar onderaan de streep heeft de autoassemblage wel een positief resultaat opgeleverd. De VDL Groep zag de omzet toenemen tot 4,955 miljard euro, een stijging van 6%. Het operationele netto resultaat verbeterde tot 145 miljoen euro (een jaar eerder 97 miljoen).


Goede cijfers. Het management van het familiebedrijf spreekt zelf ook over een operationeel sterk herstel. Maar VDL Groep zit nog niet op het niveau van 2019, het laatste volledig jaar voordat de corona crisis de bedrijvengroep flink raakte. De omzet kwam toen uit op 5,78 miljard euro en het netto resultaat op 156 miljoen euro.

Onzekerheden en disruptieve ontwikkelingen in kernmarkten nopen tot voorzichtigheid ondanks 30% beter gevuld orderboek

VDL heeft al meer dan 1.000 elektrische bussen in 11 landen rijden (foto’s VDL Group)

Veel tegenslagen

2021 is geen gemakkelijk jaar geweest voor de groep, die inmiddels aan 15.926 mensen werk verschaft. Tot en met het derde kwartaal heeft de groep nog 70 miljoen NOW-gelden aangevraagd om de salarissen van de medewerkers te kunnen blijven betalen. Aanvankelijk was het vertrouwen groot door de goed gevulde orderportefeuille. Maar de mondiale handelsconflicten, beperkte beschikbaarheid van materialen en de onzekerheden rond de corona pandemie hebben het bedrijf parten gespeeld. In het najaar is VDL Groep getroffen door een cyberaanval. Een maand lang hebben de bedrijven offline moeten werken. Volgens de directie was men voor eind 2021 met zeker 95% van de leveringen bij.

Pijn zit bij VDL Nedcar

Wie inzoomt op de verschillende activiteiten van de groep, ziet dat de pijn bij autoassemblage zit. Hier daalde de omzet met 12%. Door het tekort aan elektronica componenten heeft VDL Nedcar vorig jaar 48 dagen geen auto’s kunnen assembleren. Ook in de eerste twee maanden van dit jaar zijn omwille van deze reden al 18 productiedagen verloren gegaan. En momenteel heeft de productie door de oorlog in Oekraïne stilgelegen omdat de aanvoerketens verstoord zijn. VDL Nedcar hoopt 28 maart weer auto’s te kunnen gaan bouwen. Ook Bussen is nog een probleem: de omzet is weliswaar met 13% gestegen, de activiteiten leveren onderaan de streep verlies op. De effecten van de corona crisis blijft de touringcar wereld negatief beïnvloeden. De groep zegt goed gepositioneerd te zijn als voorloper op het gebied van elektrische mobiliteit. Momenteel rijden er 1.000 elektrische bussen in 11 landen en de groep blijft investeren in innovatie op dit vlak. De orderportefeuille is gekrompen.

Positieve ontwikkelingen

De andere activiteiten ontwikkelen zich positief. Toelevering heeft de omzet zien stijgen naar 1,851 miljard euro, een toename van 26%. De inzet op hoogwaardige innovatie heeft de positie van dit bedrijfsonderdeel versterkt. De huidige orderportefeuille bedraagt 855 miljoen euro (12 maanden geleden nog maar 559 miljoen). Ook bij Eindproducten is de omzet gegroeid en wel met 28%. Het herstel van de marktvraag heeft daarvoor gezorgd. De orderportefeuille bedroeg in week 11 van 2022 458 miljoen euro (vergeleken met 372 miljoen euro een jaar geleden).

Exclusief Autoassemblage is de orderportefeuille van de groep 30% groter dan een jaar geleden. Desondanks is het management voorzichtig over de vooruitzichten. De externe factoren zijn daarvoor te onzeker en disruptief.

1 gedachte over “VDL Groep ziet krachtig herstel maar blijft voorzichtig

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest