Aquaslide

Kun je een koelsmeermiddel ontwikkelen dat volledig olievrij is, geen HIO-elementen bevat en net zo goed koelt en smeert? Ja, klinkt het bij KSM, dat op het Clean Event 2022 officieel Aquaslide introduceerde. Het koelsmeermiddel maakt het gemakkelijker om aan de cleanliness eisen Grade 2 en Grade 1 van ASML te voldoen. 


Het gaat om een vinding van een Oostenrijks bedrijf, waar KSM een strategische samenwerking mee heeft. KSM spreekt zelf over een nieuwe generatie koelsmeermiddelen, die volledig olie- en estervrij is. Het concept voor de vloeistof is ontwikkeld door de Oostenrijkse chemicus Johann Kellersperg, die als sinds de jaren tachtig werkt aan biologische smeermiddelen. 

KSM introduceert met Aquaslide compleet nieuwe generatie koelsmeermiddelen 

Geen te hoge concentratie HIO-elementen

Aquaslide is een totaal concept, zeggen Xavier Keulen, directeur-eigenaar van KSM, en Reinier van Berge Henegouwen, Clean-Expert die tijdens het Clean Event een presentatie gaf. KSM brengt hiermee een koelsmeermiddel op de markt  dat goed verspaant en gebruikers helpt gemakkelijker de reinheidseisen te halen. Het bevat geen moleculaire verontreinigingen (HIO-elementen). “Doordat we in het concentraat al onder de maximale waarden aan HIO-elementen blijven die ASML toestaat, hoeven we deze na de bewerking er niet vanaf te halen.” Zo bevat Aquaslide geen minerale koolwaterstoffen, evenmin synthetische, geen biociden, geen zwavel en fosfor en blijft het stabiel. Hierin schuilt volgens beiden een van de belangrijkste voordelen voor de toeleveringsindustrie van de hightech precisie industrie in Nederland. Met het nieuwe koelsmeermiddel kan men eenvoudiger aan de hoogste reinheidseisen van ASML voldoen, zo wijzen testen die KSM met onder andere D&M heeft gedaan uit. “Aquaslide heeft geen labelplicht en is zeer huidvriendelijk”, voegt Xavier Keulen nog toe aan het rijtje voordelen. 

Getest samen met D&M

Het afgelopen jaar heeft KSM de nodige testen gedaan, samen met ASML en D&M. Deze toeleverancier heeft volgens de protocollen van ASML verspaand en daarbij het nieuwe koelsmeermiddel gebruikt. In de reiniging van de onderdelen kon men de natte reiniging overslaan en direct naar de bake out gaan. “Afspoelen na de bewerking en bake out en dan voldoe je aan Grade 1”, zegt Reinier van Berge Henegouwen. Hierdoor wordt het reinigingsproces voor de toeleveranciers korter en gemakkelijker. De koeling en smering door Aquaslide zijn vergelijkbaar met de bestaande oplossingen. Omdat Aquaslide een normale ph waarde heeft, wordt de machine niet aangetast. “Het maakt de machine zelfs schoner. Er ontstaan evenmin mistdampen.”

Aquaslide
Xavier Keulen (l) samen met Reinier van Berge Henegouwen.

KSM wil het nieuwe koelsmeermiddel in de komende maanden uitgebreider gaan testen met verspanende bedrijven. Aquaslide is geschikt voor alle bewerkingen en materialen. 

2 gedachten over “Zorgt olievrij koelsmeermiddel voor eenvoudiger reinigingsproces?

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest