Made-in-Europe.nu

Autofabrikanten vullen orderboeken fabrikanten werktuigmachines

VDW registreert 24% groei orders in Q2 maar onzekerheid over rest van het jaar


China en de Verenigde Staten blijven de internationale kartrekkers voor de Duitse machinebouwers. Die zagen hun bestellingen in Q2 met 24% toenemen. De Duitse automobielindustrie investeert weer. Vooral de verkopen van verspanende technologie doen het momenteel goed. ”Die trekt het geheel momenteel omhoog”, zegt VDW-directeur Wilfried Schäfer.


De vraag naar verspaningstechnologie is in de eerste helft van 2022 bijna twee keer zo snel toegenomen als die naar omvormende technieken, de plaatbewerking. Dit is volgens Schäfer een teken dat momenteel de automobielindustrie bezig is grote projecten uit te rollen en investeert. Dat is met name in Duitsland zelf merkbaar.

VDW-leden bijna terug op recordniveau 2018

De bestellingen van Duitse klanten zijn dan ook met 27% gestegen in Q2, die van buiten Duitsland met 22%. “Ondanks de momenteel moeilijke algemene omstandigheden hebben de orders voor werktuigmachines zich ook in het tweede kwartaal goed ontwikkeld. In de eerste helft van het jaar heeft het volume zelfs bijna het recordniveau van 2018 bereikt.” In de buitenlandse markten zijn het China en de VS (+9%)  die sterk blijven. De vraag uit China (+5%) heeft zelfs niet geleden onder de nieuwe lockdowns in Shanghai en andere steden. . Die naar Azië groeide met 11%. Gelet op de toestand in de wereld, scoren de Duitse machinebouwers goede cijfers.

Omzetgroei blijft met 7% fors achter door problemen supply chains

Onzeker klimaat druk verwachtingen

Toch heerst er tegelijkertijd op dit moment onzekerheid. De omzet blijft met een groei van 7% achter. Praktisch betekent dit volgens de VDW stagnatie. “De problemen met de bevoorradingsketen zijn dus nog lang niet voorbij, zoals gevreesd werd,” zegt Schäfer. De bezettingsgraad is licht gestegen van 85,9 procent in april tot 87,4 procent in juli. De onzekerheid wordt echter vooral gevoed door de recente economische ontwikkelingen. Daar bovenop komt de oorlog tussen Oekraïne en Rusland en de onzekerheid in Duitsland over de energievoorziening in de wintermaanden. Ook in China zijn er tekenen van afzwakking van de economie. Wilfried Schäfer ziet echter ook lichtpuntjes: de investeringen voor de ‘Klimawandel’, die nu ook in de VS budgettair zijn goedgekeurd. De investeringen die hieruit voortvloeien zijn een impuls voor de branche, aldus de VDW-directeur.

Pin It on Pinterest