Qviro

De Belgische startup Qviro haalt € 1 miljoen euro durfkapitaal op bij meerdere investeerders om het industrieel zoekplatform verder uit te bouwen. Het platform geeft gebruikers van industriële technologie zoals robots en machines de kans hun aankoopbeslissing te onderbouwen met reviews van anderen. Tegelijkertijd levert Qviro leveranciers marktdata en gegevens van potentiële klanten.


Wat eigenlijk twee jaar geleden begon als Virtual Industry Fair, toen in het voorjaar van 2020 de Corona lockdowns fysieke beurzen lam legden, heeft een vervolg gekregen in Qviro. “Qviro is ontstaan uit onze ervaringen met Virtual Industry Fair”, zegt Jorg Hendrikx, samen met Sven De Donder oprichter van het platform, dat zich nog het beste laat omschrijven als de Tripadvisor voor industriële technologie.

Belgische startup wil de Tripadvisor voor industriële technologie worden

Sven De Donder (rechts) samen met Jorg Hendrikx oprichter van Qviro.

Bron van info voor aankoper en fabrikant

Wereldwijd is Qviro het eerste platform dat reviews in een professioneel kader gebruikt. “We zijn wereldwijd het eerste bedrijf dat reviews verzamelt voor de aankoop en verkoop van industriële automatiseringstechnologie. Die reviews maken het niet alleen mogelijk om een goede keuze te maken voor een aankoper, ze vormen ook een bron van marktinzichten. Die data en inzichten verkopen we aan grote industriële bedrijven”, verduidelijkt Jorg Hendrikx het verdienmodel van de startup. Op dit moment wordt al samengewerkt met bedrijven als ABB, Doosan en Kinova, wat meteen het internationale karakter onderstreept want deze bedrijven komen respectievelijk uit Zwitserland, Korea en Canada.

Internationale groei uitbouwen

Om het intelligent zoekplatform verder uit te bouwen en internationaal te laten groeien, stoppen drie Belgische investeerders € 1 miljoen in Qviro. Dit zijn de investeringsfondsen LRM, Industrya en imec.istart. Qviro kreeg eerder al financiële steun van organisaties als Vlerick Business School Entrepreneurship Fund, Vlaio en Digital Attraxion. “Het intelligente businessmodel van Qviro verlegt alle bestaande grenzen en speelt perfect in op de trend van user reviews waarbij aankopers terugvallen op online gebruikservaringen”, zegt Tom Vanham, algemeen directeur bij LRM, over de motieven om in de Vlaamse startup te investeren.

Globale cultuur

Qviro heeft eerder al het incubatieprogramma van Industrya doorlopen, als eerste startup. “We waren meteen onder de indruk over hoe hun innovatief businessmodel voor een evolutie zorgt in het aankoopproces van technologie zoals robots en industrie 4.0.”, zegt Alexandre Braconnier, Chief Investment Officer van Industrya. “Qviro werd gevoed door een krachtig ecosysteem in België en is nu klaar voor de wereld.” De usersreview op websites zullen nu ook hun meerwaarde gaan tonen voor de industriële inkoopprocessen. Niet alleen de gebruikers van het platform bevinden zich verspreid over de hele wereld, ook de medewerkers. Deze werken vanuit Parijs, Kuale Lumpur en Skopje. “De gebruikers en klanten van ons reviewplatform bevinden zich over de hele wereld, het is dan ook cruciaal dat we die globale cultuur ook in ons team terugvinden”, zegt Sven de Donder, co-founder. Het hoofdkantoor is gevestigd op Thor Park in Genk.  

Pin It on Pinterest