Europa maakt een fout zolang het gelooft met 8 procent van de wereldbevolking de aarde te kunnen redden en niet de economische kracht gebruikt om andere landen, zoals China en India mee aan boord te krijgen als het om verduurzamen gaat. Die take away over duurzame industriepolitiek gaf Michael Suess, bestuursvoorzitter van Oerlikon, de deelnemers aan de 5e AMTC conferentie mee, tegelijk met de waarschuwing dat we in Europa niet naïef moeten zijn.


Oerlikon en de Technische Universiteit München hielden vorige week voor de 5e keer de AMTC, de conferentie over additive manufacturing. Michael Suess ziet AM als een deel van de oplossing voor een aantal van de problemen waar de industrie en samenleving mee worstelen, zoals supply chain onderbrekingen en de transitie naar een duurzame CO2 neutrale samenleving. Dat laatste aspect kreeg volop aandacht. ”We moeten kijken waar additive de technologie is om zaken makkelijker te maken. En lichter, met de juiste functionaliteit.” Suess is overtuigd dat AM hiervoor oplossingen kan bieden waar de klassieke technieken op hun grenzen stuiten.

Oerlikon topman: landen buiten Europa mee aan boord krijgen, want zonder geld en technologie heeft Europa geen impact meer

Kritisch over Europese aanpak

Maar de Oerlikon topman stak zijn kritische houding tegenover de Europese aanpak als het om duurzaamheid gaat niet onder stoelen of banken. “Zolang als we in Qatar een voetbalkampioenschap spelen en zolang we grote stadia bouwen voor één event, zijn we niet duurzaam.” Suess vindt ook dat Europa veel meer druk op andere landen moet zetten om te verduurzamen. Hij hekelde de opstelling van China en India, die claimen nog tientallen jaren steenkolen nodig te hebben voor de opwekking van hun elektriciteit omdat ze ontwikkelingslanden zijn. “Maar ze hebben wel ruimtevaartprogramma’s en India is een nucleaire macht.” Europa kan volgens de Zwitserse topman met 18% van de wereldwijde economische productie nu nog druk zetten op deze landen. Want als het om verduurzamen gaat, praat je over advanced manufacturing. “We hebben een enorme kans voor geavanceerde productie. Maar we moeten kijken naar de hefboomwerking. En we moeten de anderen aan boord krijgen en we moeten hen dwingen.” Dat kan door OEM’s onder meer te dwingen hun producten terug te nemen voor hergebruik van materialen als nieuwe grondstof.

We moeten voorkomen dat Europa geen geld en geen technologie meer heeft, want dan hebben we geen impact

Technologie gedreven industrie

Michael Suess: “Is het duurzaam om grondstoffen te gebruiken voor batterijen waar we mee rond willen rijden, maar geen idee hebben hoe we de batterijen moeten recyclen? Dit is niet duurzaam. Dus hier moeten we een enorm proces doorlopen en niet naïef zijn. Want het enige wat we moeten voorkomen is dat Europa geen geld meer heeft en geen technologie meer, want dan hebben we geen impact. Impact zolang we een leidende technologie gedreven industrie hebben en dit moeten we in gedachten houden.”

München versterkt positie als AM-cluster

Tijdens de conferentie hebben Oerlikon, TUM en een aantal andere partners hun handtekening gezet onder de definitieve oprichting van een AM cluster in Beieren. Hier gaan industrie en wetenschap pre-competitief onderzoek doen naar zowel AM-technologie, materialen, software alsook toepassingen. Het doel is ontwikkelkosten te reduceren en de regio rond München nog meer op de kaart zetten als AM hub. Marie Langer, CEO van EOS een van de betrokken industriepartners: “China en de VS investeren volop in de technologie. In Europa en in Beieren moeten wen samenwerken en tonen wat de technologie kan.” Bovendien levert de betrokkenheid van universiteiten de voorwaarden om de technologie verder te laten groeien doordat mensen met de juiste kennis beschikbaar zijn. De andere industriepartners zijn GE Additive en Linde Gas.

Pin It on Pinterest