Made-in-Europe.nu

Zwaargewicht automatisering voor Matec 30HVC

Zoals aangekondigd was het automatisering wat de klok sloeg op de huisshow bij  Limas. Van de nieuwe Cubebox plug an play automatisering tot en met het palletwisselsysteem van Indumatik gekoppeld aan een Matec 30HVC, goed voor automatisch beladen tot 500 kilogram.


Hans Blomen, samen met zoon Bas die in de zaak is gekomen, toonde zich niet ontevreden met de belangstelling voor het open huis, georganiseerd vanwege het 20-jarig bestaan. De interesse voor automatisering in combinatie met de machines is groot, merkt hij. De introductie van de Cubebox compacte robotlaadsystemen is goed verlopen. “De eerste systemen draaien al bij klanten.” Met name de interesse voor het grotere systeem met de lades is groot vanwege de flexibiliteit die maakbedrijven hiermee in huis halen.

Limas demonstreert palletmagazijn voor grootformaat pallets tot 500 kilo

Matec met Indumatik palletmagazijn

Eyecatcher was evenwel het Indumatik palletmagazijn met wisselaar, gekoppeld aan een Matec 30HVC verticaal bewerkingscentrum. Deze werd bij Limas overigens voor het eerste gedemonstreerd met de nieuwe Heidenhain TNC7 besturing. Bijzonder aan de oplossing die Indumatik voor de Matec machine heeft ontwikkeld, is dat de rondtafel van 630 mm in de gewone positie kan blijven. Standaard zit deze rechts van het midden van de tafel. Bij automatisering moet deze vaak naar de rechterkant worden verplaatst omdat de reikwijdte van de robot onvoldoende is. De wisselaar die Indumatik bouwt, is voldoende stijf om 500 kilo op de rondtafel te zetten terwijl deze in de originele positie zit. Han Blomen: “Dat heeft als voordeel dat je met de kop over de rondtafel kunt werken en dus van beide kanten bij het werkstuk komt. Je kunt met de kop tot achter de tafel komen.” Standaard bouwt Indumatik het magazijn met 3 posities (voor pallets van 630 bij 630 mm). Het systeem is echter modulair en kan eenvoudig uitgebreid worden met meer posities.

Hans en bas Blomen voor links de Alzmetal en rechts de Matec 30 HVC met automatisering.

Alzmetal in de Benelux

Een tweede highlight qua CNC-machine bij Limas was het 5-assig bewerkingscentrum Alzmetal GS600 met draaifunctie. Limas vertegenwoordigt de Duitse machinebouwer vanaf begin 2020. “Vlak voordat corona kwam. Eigenlijk is dit de eerste keer dat we de machine tonen”, zegt Hans Blomen. Hij verwacht er veel van, met name in de halfgeleiderindustrie. Alzmetal zelf is in Duitsland succesvol bij toeleveranciers aan de semiconductor industrie vanwege de hoge nauwkeurigheid, te danken aan de stijve opbouw van de machines.

Pin It on Pinterest