Made-in-Europe.nu
Micro 5

Micro 5: 5-assig frezen met stroom uit 230V stopcontact

Normaal zie je op de Precisiebeurs geen CNC-bewerkingscentra, al zeker geen werkende 5-assers. Oude Reimer was dit jaar de uitzondering. Voor het eest was de Micro 5 werkend te zien op de beurs. Een precsie 5-asser die aan een standaard 230V aansluiting voldoende heeft.


Verleden jaar heeft het Duitse Chiron de Zwitserse startup Factory5, die de machine ontwikkelde, overgenomen. Deze machine komt eigenlijk voort uit onderzoek aan de ETH Zurich. Het concept is simpel: kleine componenten – tot een kubus van 50 mm – ga je niet op een zwaar bewerkingscentrum frezen. Dat doe je op een kleine machine die door een standaard kantoordeur past. Alles kan een factor 5 kleiner zijn, ook opspangereedschappen.

Oude Reimer toonde Micro 5 werkend tijdens de Precisiebeurs

Productie overgeheveld naar Tuttlingen

Sinds de overname is er veel gebeurd. Samen met de Chiron ingenieurs in Tuttlingen is de machine aangepast aan de standaarden van de Duitse machinebouwer. Ondertussen is de 3e generatie nu in productie. Deze productie is naar Tuttlingen gehaald. En van de eerste serie van 100 stuks zijn er al 60 verkocht, aldus Bart Oors van Oude Reimer dat de machines naar Nederland haalt. “We zien steeds meer klein en nauwkeurig werk komen, ook vertandingen. Daar is dit een machine voor”, zegt Bart Venhuis, technisch adviseur bij Oude Reimer. De Micro 5 is niet alleen compact maar ook erg zuinig qua energieverbruik. Het opgenomen vermogen bedraagt maximaal 500W, die de machine gewoon uit een standaard 230V aansluiting haalt.

Game changer

Carsten Liske, CEO van Chiron Group, toonde zich eerder dit jaar tijdens de huisshow enthousiast over het Zwitserse concept, dat hij als eem game changer ziet voor de productie van kleine fijnmechanische, nauwkeurige onderdelen. De concurrentie van de Micro 5 is volgens hem niet het 5-assig bewerkingsecentrum maar de transferlijnen, de rondtafel machines. “Die zijn heel productief, maar als er een storing is, staan alle bewerkingsstations stil”, zegt Liske. Met de kleiner wordende series zoeken producenten juist flexibele concepten. En daar past volgens hem de compacte 5-asser precies in. Met een hele rij  Micro 5 machines is een maakbedrijf flexibel in de productie van kleine mechanische componenten of kleine tandwielen. Chiron heeft inmiddels automatisering ontwikkeld.

Duurzame machine

Duurzaamheid is volgens Liske een tweede reden waarom de Zwitserse 5-asser past in het concept van de moderne verspaning. Het energieverbruik is laag, maar doordat de machine zo klein is, blijven ook alle hulpmiddelen zoals opspangereedschappen compact en licht.

Pin It on Pinterest