Schunk afbramen

Schunk maakt de inzet van robots in de verspaning alsmaar breder dan enkel het beladen van CNC-machines. Nadat het eind verleden jaar bij Mazak demonstreerde hoe de robot veilig klauwen in de klauwplaat wisselt, introduceert Schunk nu een automatische ontbraamspil RCE die gecombineerd kan worden met een robot.


Gebrek aan vakmensen en de druk om te leveren, zet zeker in Nederland verspanende bedrijven aan met automatisering verder te gaan dan enkel het beladen van de CNC-machine. Door bijvoorbeeld de robot de klauwen van een klauwplaat te laten wisselen, ken men nog meer kleinere series onbemand bewerken. Zelfs als ze van materialen met verschillende diameters worden gemaakt,

Na klauwen wisselen nu ook kanten afbramen

Tijdens het open huis bij Mazak in Leuven demonstreerde Schunk de automatische klauwwissel.

Klauwenwissel met RoboJob en Schunk

Schunk ontwikkelt deze toepassing samen met RoboJob en Mazak. Schunk gebruikt hiervoor een pneumatisch gereedschap. Met een eenvoudig controlesysteem kan gecontroleerd worden op de klauw goed is bevestigd of verwijderd. Schunk werkt ook aan zo’n oplossing voor CNC-freesbanken, de uitdaging bij CNC-draaien is echter groter omdat het precies opspannen van het materiaal hier belangrijk is. Daarom is een unit geïntegreerd die de klauwen afblaast en eventuele spanen verwijdert

Afbramen

Met de elektrische ontbraamspil RCE in combinatie met een robot (of cobot) voegt Schunk nog een functie aan de robot toe. De nieuwe elektrische ontbraamspil RCE vult het bestaande portfolio van pneumatische gereedschappen aan en biedt meer flexibiliteit. Het energiezuinige gereedschap werkt bijzonder stil en kan dankzij het instelbare toerental tot 50.000 tpm en de instelbare aandrukkracht een grote verscheidenheid aan werkstukken aan. Gebruikers kunnen deze parameters individueel aanpassen en zo optimale resultaten behalen bij de nabewerking. Het compensatiemechanisme compenseert bovendien toleranties in de contour van het werkstuk.  Naast ontbramen kan het veelzijdige gereedschap ook worden gebruikt voor borstel-, slijp- en polijsttaken. Tijdens de Schunk Expert Days eind verleden jaar was de geautomatiseerde oppervlaktebewerking een van de hoofdthema’s.

Volgens Schunk heeft de robot nog een groot ongekend potentieel in de maakindustrie. Vooral voor bedrijven die al gewend zijn met robots te werken is de stap om de functionaliteit verder uit te breiden, relatief klein. Eind maart doet Schunk Intec mee aan Machineering in Brussel

Pin It on Pinterest