Hololens

Met Kunstmatige Intelligentie kan men al preventief ingrijpen als het fout dreigt te gaan met productie-installaties. Operators in de fabriek krijgen echter nog niet de ondersteuning die digitalisering kan bieden. Mixed reality gaat hier wel voor zorgen, zegt professor Marc Pollefeys, directeur van het Microsoft Mixed Reality and AI lab in Zürich en keynotespreker op Advanced Engineering. Industriële metaverse is nabij.


Marc Pollefeys werkt tegenwoordig als professor computerwetenschappen aan de ETH in Züricht, een baan die hij deelt met het directeurschap van het Microsoft Mixed Reality and AI lab. In deze laatste setting onderzoekt hij het digitaal in kaart brengen van de omgeving, met een focus op toepassing hiervan bij de Hololens van Micrososoft. In het onderzoek wordt met name gekeken naar de aansluiting van de digitale en fysieke wereld. Ondertussen werkt Microsoft ook aan verbeterde hardware, zodat de Hololens lichter wordt en je er een hele dag mee kunt werken.

Professor Marc Pollefeys (Microsoft Hololens) keynote spreker op Advanced Engineering

Marc Pollefeys (foto’s Microsoft)

Moment waarop Hololens de standaard is, komt dichterbij

De technologie is volgens de Zwitserse professor bijna klaar om in te zetten, iets dat in Vlaanderen onder andere gedemonstreerd wordt in de proeftuin Technologie voor Werkbaar Werk van Flanders Make (ook een van de in depth sessies op Advanced Engineering). Marc Pollefeys durft niet te voorspellen wanneer de technologie daadwerkelijk de standaard wordt in de industrie, maar dat moment is volgens hem niet ver weg. “We werken er nu aan om alle kleine kaarten die zo zijn opgebouwd als puzzelstukjes samen te brengen in de cloud tot één grote kaart van de fabriek, waar dan alle informatie die nodig is om taken makkelijker uit te voeren aan wordt vastgehangen. Microsoft Azure Spatial Anchors bewijst dat het al op beperkte schaal kan om de fysieke en digitale wereld te connecteren. Eenmaal we dat perfect onder de knie hebben, dan worden al die andere scenario’s mogelijk.”

Een natuurlijke manier om te werken en te leren

Professor Marc Pollefeys

Ondersteuning van operators

En dit zal met name de operators ondersteunen. Die kunnen dankzij Mixed Reality de voordelen van digitalisering maximaal gaan benutten. De industriële metaverse is een tool die operators helpt hun taken beter uit te voeren. “De smartphone of de tabel hielp hen al met meer informatie dichtbij, maar dat was minder handig voor wie zijn handen nodig heeft om zijn werk uit te voeren. Of dat nu een onderhoudstechnieker of een chirurg is. Met de HoloLens kunnen ze nu ook alle mogelijkheden die digitalisering aanreikt ten volle benutten in hun werk, omdat ze de handen vrij houden. Dat maakt het een veel natuurlijker manier om te werken en te leren.”

Ervaringen tijdens covid lockdowns goede leerschool

Uiteindelijk zullen de operators maar ook onderhoudstechnici interactie hebben met de virtuele wereld, die samenvloeit met de fysieke. Prorfessor Pollefeys wijst op de ervaringen die bedrijven hiermee hebben opgedaan tijdens de covid19 lock downs, toen reizen beperkt was.” Toen was het door de reisrestricties soms de enige manier om machines te herstellen. Voor veel bedrijven was dat een leerschool. Ze hebben nu ondervonden hoeveel efficiënter ze kunnen werken en hoeveel kosten ze kunnen besparen.” Dankzij de industriële metaverse.

Marc Pollefeys houdt zijn inspiratiesessie over de toekomst van het metaverse op de tweede dag van Advanced Engineering, donderdag 25 mei, in Antwerpen. Het programma van beide dagen (24 en 25 mei) vind je hier.

1 gedachte over “Industriële metaverse op drempel van realiteit

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest