Made-in-Europe.nu
3D STEP file

Inlezen STEP 3D model nu op alle Hurco gantry-machines

Hurco kan de optie om direct een STEP 3D model in de besturing in te lezen nu op alle gantry-machines aanbieden. Hiermee wordt de programmeertijd fors verminderd. Hurco demonstreert dit op de komende editie van de AMB in Stuttgart.

 

Tijdbesparing en reductie foutkansen voor automatisch programmeren

Hurco, dat dit jaar op de kop af 50 jaar bestaat, heeft het inlezen van solids in de machinebesturing eerder dit jaar gedemonstreerd op de TechniShow. Nu is deze optie beschikbaar op alle gantry-type CNC-machines met een recente besturings.

 

Productdata uitlezen uit de STEP 3D model

De besturing herkent de product-maak data die in het STEP 3D model zitten. “De import optie interpreteert deze data en maakt dus direct een programma op de machine”, zegt Michael Auer, directeur Hurco GmbH. Hurco heeft hiermee een antwoord op de trend van Model Based Definition, zonder dat je externe CAM-software nodig hebt. Hiermee komt de 2D tekening te vervallen. In Nederland is ASML dit jaar bij de grootste toeleveranciers gestart om bij nieuwe producten geen 2D tekening meer te maken.

 

Minder kans op fouten

Behalve dat de programmeertijd fors naar beneden gaat, neemt ook het risico op fouten af. Alle data zitten immers in het 3D model en de operator kan geen fout maken bij het overnemen van bepaalde maten of nauwkeurigheden. Hurco toont vervolgens een simulatie van de CNC-bewerking samen met de solid in één beeld. Operators dien dus direct of het programma overeenkomt met het uiteindelijke werkstuk. De intuïtieve bediening van de Hurco software zorgt ervoor dat ook minder ervaren medewerkers er snel mee kunnen werken. Met name bij 5-assige machines kan deze programmeerwijze veel tijd besparen, net als bij de meer-assige draaicentra. Hurco demonstreert de nieuwe software onder andere op een VC 500i en een TMM8 draaibank.

Winstgevend kleine series maken vanaf de start van Hurco het uitgangspunt

 

Een van de eerste machines die Hurco voorzag van een CNC-besturing.

 

Hurco bestaat dit jaar precies een halve eeuw

De Amerikaanse machinefabriek bestaat dit jaar overigens precies 50 jaar. Gerald Roch en zijn commerciële partner Edward Humston geloofden in de visie van Roch om metaalbuigmachines te voorzien van een geautomatiseerde besturing. In 1968 hebben ze samen HURCO Companies Inc. (HU voor Humston, R Roch en CO Company) opgericht. ‘s Werelds eerste geautomatiseerde besturingssysteem voor metaalbuigmachines heette “Auto-bend”. Al in 1969 begon HURCO met de verkoop van de besturingsunit, waarbij 21 particuliere aandeelhouders het nodige startkapitaal verstrekten. Maar pas in 1979 beleefde dit innovatieve systeemonderdeel zijn economische doorbraak. Gerald Roch had continu gewerkt aan het verbeteren van Autobend. Nu kon een 2-assige CNC-besturing de gewenste buighoek en tegelijkertijd de lengte van het werkstuk in de programmering bepalen.

In 1974 lanceerde Hurco de eerste CNC-gestuurde freesmachine. Deze ontwikkelt zich tot het hart van het bedrijfsportfolio. Twee jaar later, in 1976, kwam de eerste versie van de dialoogbesturing, wat in 1997 uitmondde in de VMax-besturing. En dat is nog steeds wat de klanten het meest waarderen van de Hurco-machines. Hurco heeft in de 50 jaar dat het bestaat meer dan 60 patenten laten registreren.

 

Pin It on Pinterest