Door te automatiseren ligt de effectieve productie bij Stubbe Draai- en Freeswerk dichter bij de machinecapaciteit. “En we zijn erin geslaagd de pieken in de productie af te vlakken”, zegt Pierre Stubbe, zaakvoerder van de Belgische verspaner. Hij is een van de sprekers op Automation Team Day Benelux.


RoboJob organiseert de tweede Benelux editie van Automation Team Day. Nieuw is dit jaar dat klanten hun ervaringen delen. Pierre Stubbe is er hier een van. De toeleverancier van mechanische componenten beschikt onder andere over een Turn Assist. Hij merkt dat het aantal spindeluren op de geautomatiseerde machines sterk omhoog is gegaan. “Onze machines mét automatisatie draaien nagenoeg op 80% van hun capaciteit, terwijl dit voor machines zonder automatisatie slechts 25% is.”

RoboJob laat op Automation team Day klanten aan het woord

Uitbreiding Mill-Assist

Tijdens Automation Team Day demonstreert RoboJob de volgende stap om de mogelijkheden van de Mill Assist serie te vergroten. Sinds kort is deze robotcel leverbaar met HWR-klemmen, afhankelijk van het type zijn het er dan 46 of 77. Deze toepassing is ontwikkeld samen met HWR Spanntechnik: daarmee is het mogelijk om behalve werkstukken ook HWR-klemmen te beladen en ontladen op de automatiseringsoplossing voor freesmachines.

Tower: automatische klemwissel

Qua high end automatisering heeft Platteau Subcontracting de voorbije jaren forse stappen gezet op weg naar autonome productie. Hier heeft RoboJob meerdere Tower systemen geplaatst, in combinatie met een Mazak Integrex voor een onbemande productie van kleine, wisselende series gedurende het hele weekend. Ook Pieter Cappoen, zaakvoerder van Plateau Subcontracting, deelt tijdens het evenement zijn ervaringen. Tegelijkertijd demonstreert RoboJob samen met Schunk het nieuwe SCHUNK KSP-BWA-wisselsysteem. Met het RAPIDO snelwisselsysteem wisselt de robot de individuele spanklauwen van de draaimachine uit.  Bij het nieuwe KSP-BWA-systeem werkt dat net hetzelfde, maar dan voor de bekken van een opspanning in een freesmachine.  Ook daar wisselt de robot de individuele bekken uit.  “Op die manier zorgen we ervoor dat de robot niet de ganse opspanning moet uitwisselen,” vertelt De Roovere.  “Dat is niet enkel een lichter gewicht voor de robot, maar ook een lagere investering voor de klant.  De basis blijft immers dezelfde, en het zijn enkel de bekken die moeten worden uitgewisseld.  De klant hoeft dus niet verschillende opspanningen aan te kopen.”

Coby  op EMO

Tot slot is ook Coby CNC van de partij. Vorig jaar toonde RoboJob deze doe-het-zelf cobot oplossing voor het eerst. .  “Ondertussen zijn we al een jaar verder, en is Coby van een eerste concept uitgegroeid tot een volwaardige oplossing,” aldus De Roovere.  “We hebben de eerste vijf systemen bij evenveel klanten laten plaatsen, en ondertussen hebben we hun feedback kunnen gebruiken om dit product verder te perfectioneren.  In september nemen we Coby dan ook mee naar de EMO-beurs in Hannover.”

Automation Team Day vindt op donderdag 1 juni 2023 plaats in het hoofdkantoor van RoboJob in Heist-op-den-Berg.  Iedereen is welkom, maar registratie is verplicht

Foto: de eerste RoboJob Tower bij Platteau Subcontracting.

Pin It on Pinterest